1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vihreät: kaupunginjohtajavalinta tappio demokratialle

Eilisestä Helsingin apulaiskaupunginjohtajan valinnasta käydään kovaa jälkipyykkiä. Valtuuston toiseksi suurimman ryhmän Vihreiden puheenjohtajan Ville Ylikahrin mielestä Helsingissä pitäisi siirtyä pormestarimalliin.

Kotimaan uutiset
Ville Ylikahri, Helsingin Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja
Yle

Apulaiskaupunginjohtajan paikka on perinteisesti mennyt aina Helsingin toiseksi suurimmalle puolueelle jollaiseksi Vihreät nousi vuoden 2008 kunnallisvaaleissa. Nyt niin ei käynyt, ja Vihreät ovat pettyneitä tapaan, jolla apulaiskaupunginjohtaja valittiin. Vihreiden mielestä valinnassa ei noudatettu äänestäjien tahtoa.

- Tämä on tappio demokratialle. Apulaiskaupunginjohtajat ovat poliittisia virkanimityksiä, ja niissä pitäisi heijastua valtuuston voimasuhteet eli äänestäjien tahto, sanoo Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Ville Ylikahri.

Kokoomus ja demarit jakavat paikkoja toisilleen kävi vaaleissa miten vaan.

Vihreiden valtuustonryhmän pj Ville Ylikahri Helsingin kaupunginjohtajavalinnasta

Ylikahri peräänkuuluttaa Helsingin johtoon Tampereen kaltaista pormestarimallia.

- On päivänselvää, että kaupungin pitää siirtyä pormestarimalliin niin kuin Tampereella, jolloin heti vaalien jälkeen valitaan vaalikaudeksi pormestari ja apulaispormestari.

Irvokas prosessi

Ylikahri pitää kaupunginjohtajan valintaprosessia näytelmänä, joka toistuu tietyin väliajoin.

- Tämä on ihan irvokas näytelmä, joka toistuu muutaman vuoden välein, kun nämä kaudet ovat seitsemänvuotisia. Sen takia ihmiset eivät ole kiinnostuneita kuntavaaleista, kun sama meno jatkuu. Kokoomus ja demarit jakavat paikkoja toisilleen käy vaaleissa mitä vaan, Ylikahri kritisoi.

Näpäytys Kokoomukselta

Apulaiskaupunginjohtajan valintaa on sanottu myös Kokoomuksen näpäytykseksi vihreille.

- Sekin kertoo siitä, että systeemi ei toimi, jos tämä elää tällaisten näpäytysten varassa. Tämänhän pitää elää sen varassa miten kunnallisvaaleissa äänestetään. Sen takia ihmiset eivät ole kiinnostuneita kuntavaaleista, koska sama meno jatkuu, Kokoomus ja demarit jakaa paikkoja toisilleen kävi vaaleissa miten vaan.

Sivistystoimesta ja henkilöstöasioista vastaavan apulaiskaupunginjohtajan paikka vapautui, kun sen edellinen haltija Tuula Haatainen siirtyi viime kuussa Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi.

Lue seuraavaksi