1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA vakuuttaa lihansa turvallisuutta

Kalifornialaisen hullun lehmän tauti tapaus paljastui teuraskarjalle tehtävässä seulonnassa.

Yhdysvalloissa viranomaiset rauhoittelevat kuluttajia maassa paljastuneen hullun lehmän tautitapauksen vuoksi. Maatalousministeri vakuuttaa, että amerikkalainen pihviliha ei ole vaarallista nautittavaksi. Etenkin Aasiassa tautitapaus kuitenkin aiheuttaa huolta.

Seulontaa ei tehdä sattumanvaraisesti vaan kansainvälisten standardien mukaisesti. Näin hulluin lehmän tauti voidaan todentaa hyvin varhaisessa vaiheessa. Siksi voimme olla varmoja, että liha- ja maitotuotteemme ovat turvallisia kuluttajille kaikkialla, sanoo maatalousministeri Tom Vilsack.

Sairastunut eläin saatiin kiinni teurastamossa. Viranomaiset kiirehtivät nyt jäljjittämään naudan elinkaaren saadakseen selville, onko kyse yksittäisestä tapauksesta ja mistä tauti on peräisin. Tämä on ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen ja kaikkiaan neljäs kerta, kun hullun lehmän tautia tavataan Yhdysvalloissa.

Viranomaisilla on kuitenkin jo yhdenkin tapauksen vuoksi kiire vakuuttaa kuluttajat ja vientimaat lihan turvallisuudesta. Chicagon raaka-ainepörssissä lihakarjan hinta kääntyi heti laskuun. Kun ensimmäinen hullun lehmän tauti Yhdysvalloissa todettiin vuonna 2003, vienti kärsi kolmen miljardin dollarin tappiot. Ala tokeni niistä ennalleen vasta viime vuonna.

- Lähetän kirjeen 20:lle suurelle kauppakumppanillemme, joille haluan vakuuttaa liha- ja maitotuotteidemme turvallisuutta. Olemme kiitollisia kaikille maille, jotka ovat jo ilmoittaneet, että amerikkalaisen lihan tuontirajoituksiin ei ole tarvetta, maatalousministeri Tom Vilsack sanoo.

Neljä suurta amerikkalaisen lihan ostajaa Meksiko, Kanada, Japani ja Etelä-Korea - seuraavat tilannetta, mutta eivät rajoita lihan tuontia. Kaksi korealaista marketketjua kuitenkin poistaa amerikkalaisen lihan tiskeiltään varmuustoimena.

Myös Euroopan unioni pitää amerikkalaisen lihantuontia vaarattomana tässä tapauksessa. EU:n alueelle tuli 15 000 tonnia amerikkalaista pihvilihaa vuonna 2010.