1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Mediakasvattajat: Facebook ei sovi pienille lapsille

Viidennes suomalaislapsista valehtelee ikänsä päästäkseen Facebookiin. Pienten on kuitenkin vaikea ymmärtää sosiaalisen median palveluiden pelisääntöjä.

internet
Lapsi tietokoneella.
Mika Kanerva

Puolella 9 - 12-vuotiaista suomalaislapsista on profiili jossakin sosiaalisen median palvelussa. Neljänneksellä alle 13-vuotiasta suomalaislapsista on Facebook-tili, vaikka ikäraja palvelulle on 13 vuotta.

Kaikki alaikäiset Faceobookin käyttäjät ovat siis rekisterötymisen yhteydessä valehdelleet ikänsä. Ikäraja perustuu amerikkalaiseen lainsäädäntöön. Suomessa vastaavia ikärajoja lakiin ei ole kirjattu, eivätkä viranomaiset siten ikärajojen noudattamista sosiaalisessa mediassa valvo.

Tästä huolimatta lastensuojelujärjestöjen sekä elokuvien ja pelien ikärajojen noudattamista valvovien viranomaisten mielestä ikärajoja pitäisi noudattaa myös sosiaalisessa mediassa.

- Kotona pitää miettiä sitä, että kannustetaanko tai hyväksytäänkö se, että lapsi valehtelee oman ikänsä. Se voi merkitä sitä, että silloin viedään lapsi sellaiseen maailmaan, jossa kaikki muutkin ovat voineet valehdella oman ikänsä, sanoo Mediakasvatus- ja kuvatallennekeskuksen johtaja Leo Pekkala.

Pieni lapsi ei ymmärrä sosiaalisen median pelisääntöjä Mitä pienempi lapsi, sen vaikeampaa hänen on ymmärtää, että netissä kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Erästä Yle Uutisten Suorassa Linjassa kommentoinutta vanhempaa huolettaa se, että pikku lapset pääsevät lukemaan Facebookissa aikuisten toilailuista ja kankkusista kertovia tilapäivityksiä. Nettikommentoija kertoo, että jopa alakoulun opettajat ovat ottaneet kavereikseen 10-vuotiaita oppilaitaan.

Mediakasvatuksen asiantuntijat varoittavat, että vanhemmille tarkoitetuissa sosiaalisen median palveluissa voi olla lapselle haitallisia kuvia, tekstejä, mainoksia ja videoita. Pienet lapset eivät myöskään osaa vielä varjella yksityisyyttään ja ymmärtää muita sosiaalisen median pelisääntöjä.

- Mitä pienempi lapsi, sen vaikeampaa hänen on ymmärtää, että netissä kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Netissä esiintyy hyvin yleisesti sukupuolen ja iän valehtelemista, kun luodaan nettipersoona.

- Sen käsittäminen hyvin pienelle lapselle on aika vaikeaa. Tämä voi olla yksi sellanen tekijä, minkä takia näitä ikärajoja kannattaa vähän miettiä, Pekkala neuvoo.

Irc-Galleriassa käyttäjät käyräyttävät alaikäisiä

Suomalaisesta Irc-Galleriasta kerrotaan, että koska palvelua käyttävät pääasiassa nuoret, palvelussa ei mainosteta esimerkiksi pikavippejä ollenkaan.

Irc-Galleriassa on ilmiantojärjestelmä, jossa toiset käyttäjät käräyttävät alle 12-vuotiaita irkkaajia.

- Kuka tahansa meidän käyttäjistämme pystyy ilmiantamaan nuoria käyttäjiä meidän ylläpidollemme. Järjestelmä on rakennettu sitä varten ja se on erittäin tehokas, kertoo Jari Jaanto Irc-Galleriasta.

Lakisääteisiä ikärajoja tuskin sosiaaliseen mediaan on tulossa, eikä se asiantuntijoiden mielestä ole tarpeellistakaan. Sen sijaan aikuisten vastuu on opettaa lapsia myös netin käytössä, samalla tavalla kuin liikenne- tai vaikkapa käytössääntöjä opetetaan. Silloin netin käytöstä tulisi osa jokapäiväistä elämää.

Lue seuraavaksi