Asiantuntijat pitävät Pohjois-Korean uusia ohjuksia väärennöksinä

Sotilasasiantuntijoiden mukaan maalla ei ole valmiuksia mannertenvälisten ohjusten rakentamiseksi. Väärennösten epäillään olevan vain yrityksiä sumuttaa kansainvälistä yhteisöä.

Ulkomaat

Pohjois-Korealla ei ole valmiuksia rakentaa mannertenvälisiä ohjuksia, sanovat useat sotilasasiantuntijat. Pohjois-Korean hiljattain esittelemät puolentusinaa ohjusta olivat kömpelöitä väärennöksiä, analyytikot sanovat.

Niissä oli sekaisin sekä nestemäistä että kiinteää polttoainetta käyttäviä osia, jotka eivät sovellu yhteen. Lisäksi aaltoileva kuori kielii liian ohuesta metallista, eivätkä ohjukset edes sopineet laukaisualustoilleen, asiantuntijat sanovat.

- Ei ole epäilystä, etteivätkö nämä ohjukset ole väärennöksiä, sanovat Markus Schiller ja Robert Schumucker saksalaisesta teknologian tutkimuslaitoksesta.

Ohjukset eivät ole pelkkiä malleja, mutta ne eivät ole malleja mistään tekeillä olevasta ohjuksesta.

Professori Theodore Postol

Ohjusten esitteleminen näyttävässä paraatissa vajaat pari viikkoa sitten herätti huolta, että Pohjois-Korea on kehittänyt valmiuden pitkänmatkan ohjuksiin.

- Ohjukset eivät ole pelkkiä malleja, mutta ne eivät ole malleja mistään tekeillä olevasta ohjuksesta. Ainoa keino, jolla Pohjois-Korea voisi saada pitkänmatkan ohjuksen on, että joku antaisi sille sellaisen, sanoo MIT:n professori Theodore Postol.

Professori huomauttaa, että vastaavan ohjuksen rakentaminen vei Yhdysvalloilta vuosikymmeniä, sekä valtavia summia rahaa.

Pohjois-Korean ydinohjelmaan erikoistunut fyysikko David Wright uskoo myös ohjusten olleen pelkkiä esittelykappaleita.

- Niiden esittelemiseksi sotilasparaatiin hankitut kuorma-autot olivat maalta hyviä investointeja, Wright sanoo.

Lähteet: AP