Hyötyä ja huvia samassa kukkalaatikossa

Mallia ensi kesän istutuksiin on haettu englantilaisesta puutarhasta, jossa värit loistavat sekaisin. Hyötypuutarhassa perinteiset yrtit saavat rinnalleen makeutusaineena tunnetun stevian tai tiibetiläisen goji-marjan.

Kuva: Yle / Sari Selin

Kevään aurinko herättelee kotipuutarhurin ja kohopenkin krookukset pikkuhiljaa talviuniltaan. Kun lämpömittarin asteluku on plussan puolella, krookusten ja tulppaanien kaveriksi on etsittävä muutakin silmäniloa. Huhtikuun viimeisellä viikolla puutarhamyymälän hyllyjen välissä näkyy jo vilskettä.

- Kevät alkaa orvokkiamppeleista ja hallankestävistä lajikkeista. Aikaisin liikkeellä ovat myös erikoisuuksien metsästäjät. He haluavat varmistaa, että uusi myyntiin tuleva laji löytyy varmasti kesällä omasta puutarhasta tai parvekkeelta, kertoo Multasormen vastaava Mervi Muinonen Mikkelistä.

Havut ovat edelleen puutarhan kestosuosikkeja, mutta havujen rinnalle halutaan erikoisempia ja haastavampia hoidokkeja. Punalehtiset koristepensaat ja aina kolmosvyöhykkeelle asti menestyvät pensasmagnoliat ovat monen viherpeukalon toivelistalla tänä vuonna. Kesällä takapihalla kasvaa entistä enemmän myös hyötykasveja ja omenapuita, uskoo 25 vuotta alalla työskennellyt puutarha-alan ammattilainen.

Puutarhakaupassa nainen ostaa taimet ja mies lannoitteet.

Mervi Muinonen

    

- Ruoanlaitto on kokkiohjelmien myötä suosittu harrastus, ja erityisesti nuoret haluavat kasvattaa hyötykasvinsa itse. Oman yrttipuutarhan ehtii vielä kasvattaa siemenistä, ja chilin- ja tomaatintaimet tulevat kauppoihin toukokuun puolivälissä.

Suomalaisen puutarhan värikylpy

Sininen ja valkoinen ovat olleet pitkään suomalaispuutarhojen suosikkivärejä. Tulevana kesänä perinteisten värien rinnalla ruukkupuutarhassa ja parvekkeella loistavat kirkkaat punaisen, keltaisen ja oranssin värisävyt, iloitsee Mervi Muinonen.

- Nyt ollaan kuin englantilaisessa puutarhassa. Käytetään värejä sekaisin, ja hyöty- ja koristekasvit mahtuvat samaan penkkiin. Puutarhakaupassa nainen ostaa taimet ja mies lannoitteet.

- Kesän suosikkeja ovat myös viime vuonna markkinoille tullut c-vitamiinipitoinen goji-marja ja makeutusaineena tunnettu stevia. Stevian siemenet ovat loppuneet kaupasta moneen kertaan, ja helatorstaiviikolla tulevista taimista on kova kysyntä.

Mukavuudenhaluinen viherpeukalo istuttaa hyötypuutarhansa parvekkeella isoon ruukkuun tai kasvusäkkiin. Silloin ei tarvitse huolehtia kastelusta, jos edessä on viikonloppumatka. Altakasteleva parvekelaatikko helpottaa myös harrastajan arkea.

Kotipuutarhureita on usein syytetty liiasta optimismista. Puutarhan ammattilainen muistuttaa, että puutarhassa pitää olla kokeilunhaluinen ja uskoa kasvun ihmeeseen.