Palaako James Bond Istanbuliin, jota ei koskaan ollutkaan?

Uuden James Bond -elokuvan, Skyfallin, kuvaukset ovat käynnissä Istanbulissa. Toimintakohtausten lavasteina saavat toimia vuosisatoja vanhat monumentit, myös yli 550-vuotias Suuri basaari. Paikalliset ovat huolissaan niin kuvausten vaikutuksesta vanhaan rakennukseen kuin tavasta, jolla heidän kotikaupunkinsa elokuvassa esitetään.

elokuvat
Ihmisiä basaarissa.
Ihmisiä ostoksilla Istanbulin Egyptiläisessä basaarissa eli Maustebasaarissa.Tolga Bozoglu / EPA

Eminönün aukiolle, vilkkaan Maustebasaarin edustalle on ilmestynyt poliisiaitojen ympäröimä alue. Sisällä on basaarin myyntipöytiä vieri vieressä, mutta ei yhtään kauppiasta tai asiakasta. Tarkemmin katsottuna vilja- ja pähkinäsäkit ovat omituisen hienosti pystyssä, ne on naulattu tukevasti myyntipöytiin. Aitojen sisällä odottavat kuvauksia uuden James Bond -elokuvan lavasteet, kertoo aluetta vartioiva turvamies.

Istanbulissa kuvataan parhaillaan marraskuun alussa ensi-iltansa saavaa James Bond -elokuvaa Skyfall. Elokuvassa Turkin suurimmassa kaupungissa rymistellään noin vartin verran. Paikalliset mediat ovat saaneet sen verran tirkisteltyä kuvauksia, että kohtauksessa ainakin hurjastellaan moottoripyörillä 550-vuotiaan Suuren basaarin katolla.

Basaarin arviolta jopa 4 000 pientä kauppaa peittävän katon kunnosta on viime vuosina saatu huolestuttavia tietoja ja paikalliset pelkäävät, miten kuvaukset vaikuttavat ainutlaatuisen rakennuksen kuntoon.

- Kuulimme, että moottoripyöräkohtausten kuvausten jälkeen sateella joistakin kohdista basaaria on tullut vettä katosta sisään, kertoo eräs Maustebasaarin kauppiaista.

Päin 400 vuotta vanhaa näyteikkunaa

Suuri basaari on nimensä mukaisesti niin suuri, että kuvauksia ei huomaa juuri lainkaan – ellei tiedä mistä etsiä. Välillä osia basaarista on ollut suljettuna ja moottoripyörätoimintaa on kuvattu myös katon alla.

- Moottoripyörä rysäytti Basaarin vanhimmassa osassa päin 400 vuotta vanhaa, puukehyksistä jalokivikaupan näyteikkunaa. Omistaja kertoi minulle, että historiallisen ikkunan korjaus tulee kalliiksi, mutta kuvausryhmä ei ole suostunut maksamaan korvauksia vahingosta, kertoo jalokivikauppias Adem.

Rikkinäisen ikkunansa takia liikkeensä suljettuna pitämään joutuva kauppias Mete Boybeyi on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen.

Kuvausten takia myös osa kaupunginosa Fatihin kaduista on suljettuna, mikä on saanut jo tavallisestikin ruuhkaisen miljoonakaupungin liikenteen alueella yhä tukkoisemmaksi.

- Kaupunki on hoitanut liikennejärjestelyt Istanbulin poliisin liikenneosaston kanssa, jotta kaikki sujuisi mahdollisimman vähin haitoin, vakuuttaa Fatihin kaupunginosan pormestari Mustafa Demir.

Kansainvälistä mainosta Istanbulille

Liikenne- ja muista mahdollisista ongelmista huolimatta kaupunki on halunnut olla mukana yhteistyössä elokuvan tuottajien kanssa, sillä viidentoista minuutin pätkän uskotaan olevan Istanbulille loistavaa mainosta.

- Kaupunginosamme nähtävyyksineen on ainutlaatuinen maailmassa ja toivon, että elokuva näyttää maailmalle Turkin kulttuuria, Demir sanoo.

Hänen mukaansa Istanbulin modernia keskustaa ei haluttu käyttää kuvauksissa, koska Istanbulin ’läntisten kasvojen’ tapaisen alueen voi löytää mistä tahansa muustakin maailman suurkaupungista.

Kuvauksia lähellä työskentelevät kauppiaat ovat toista mieltä siitä, mitä elokuvalla maailmalle näytetään.

- He näyttävät Istanbulista hyvin vanhat kasvot, tai oikeastaan sellaisen Istanbulin, jota ei ole ollut olemassakaan. Mielestäni näyttää siltä, että he haluavat kuvata intialaisen basaarin, jossa pyörii mustiin kaapuihin hunnutettuja naisia – eihän Istanbul sellainen ole, eräs kultakauppias kertoo harmistuneena.

- Mahtaako tällaista Turkkia olla olemassakaan, puuskahtaa toinen kuvauspaikkaa lähellä työskentelevä mies.

Kolmas kerta Istanbulissa

Polemiikkia on herättänyt myös kuvausten ajaksi suljetun basaarin osan kauppiaiden tulonmenetys. Julkisuudessa kiertää huhuja tähtitieteellisistä korvauksista, joita kauppiaat ovat vaatineet elokuvan tuottajilta. Toisaalta taas puhutaan, että kauppiaat eivät saisi korvausta lainkaan.

Fatihin kaupunginosan pormestari Demir vakuuttaa, että myös korvausasia on kunnossa.

- Kaupunki on hoitanut yhteydet elokuvan tuottajien ja kaupanomistajien välillä, niin että kumpikaan osapuoli ei käytä toistaan hyväksi, vaan korvaukset ovat kohdallaan.

Skyfall-elokuva on 23. Bond-elokuva ja kolmas, jossa Agentti 007 seikkailee Istanbulissa. Ensimmäinen Istanbulissa osittain tapahtuva elokuva on jo vuodelta 1963 nimeltään Salainen agentti 007 Istanbulissa, alkuperäiseltä nimeltään From Russia with love ja tuoreempi vuodelta 1999, Kun maailma ei riitä _eli _The World is not Enough.

Tähän mennessä paikalle oikeaan aikaan sattuneet istanbulilaiset ovat nähneet kuvauspaikkojen liepeillä vain Bondin näyttelijän stuntmiehen. Huolimatta siitä, että paikalliset tuntuvat ottavan kuvaukset hieman nyrpeästi on ilmassa selvää innostustakin. Viikonloppuna itse Bond – näyttelijä Daniel Craig - on Istanbulissa elokuvan kuvauksissa.