1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Liberian ex-presidentti Charles Taylor tuomittiin sotarikoksista

Oikeuden mukaan Taylor toimitti kapinallisille aseita, jotka kapinalliset maksoivat hänelle "veritimanteilla". Todistajat kertoivat kapinallisjoukkojen tekemistä julmuuksista.

Liberian entinen presidentti Charles Taylor Haagin kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa helmikuussa 2011. Kuva: Jerry Lampen / EPA

Kansainvälisen sotarikostuomioistuimen mukaan Taylor syyllistyi Sierra Leonessa tehtyjen sotarikosten avustamiseen. Taylorin katsotaan aseistaneen kapinallisten armeijaa sisällissodassa, jossa sai surmansa 120 000 ihmistä.

Haagin lähellä toimivan erityistuomioistuimen mukaan Taylor on tukenut kapinallisryhmiä, jotka tekivät julmuuksia vuosien 1991 ja 2001 välisessä sisällissodassa.

Taylor toimitti kapinallisille aseita, ja nämä maksoivat hänelle "veritimanteilla".

Tuomio on ensimmäinen valtionpäämiehelle sotarikoksista luettu tuomio sitten Nürnbergin oikeudenkäynnin toisen maailmansodan lopussa. Hän on samalla ensimmäinen afrikkalainen johtaja, joka on todettu syylliseksi rikoksiin kansainvälisessä oikeudessa.

Oikeudenkäynnin aikana syyttäjät väittivät Taylorin luoneen Sierra Leonen vallankumouksellisen rintaman. Hän on oikeuden mukaan myös aseistanut ja tukenut sitä kymmenvuotisen, siviileihin kohdistuneen terrorikampanjan aikana.

Hän oli kapinallisten isä, kummisetä ja päällikkö.

Haagin oikeuden syyttäjät

- Hän oli kapinallisten isä, kummisetä ja päällikkö, syyttäjät sanoivat.

Oikeudenkäynti kesti vuosia

Oikeudenkäynti 64-vuotiasta Tayloria vastaan alkoi vuonna 1997, ja siinä kuultiin 94 todistajaa. Heidän joukossaan olivat muun muassa malli Naomi Campbell ja näyttelijä Mia Farrow, jotka kertoivat saaneensa timantteja Taylorilta.

Tuomarit kuulivat myös todistajia, jotka kertoivat konfliktin aikana tehdyistä julmuuksista. Hänen joukkojensa kerrottiin muun muassa ripustaneen ihmisten sisäelimiä teiden varsille, ja harrastaneen kannibalismia.

Yksi todistajista kertoi olleensa läsnä, kun liberialaisjohtaja itse söi ihmisen maksan.

Taylor piti omassa puolustuksessaan oikeudenkäyntiä huijauksena, ja kiisti häntä vastaan esitetyt kannibalismiväitteet.

Tuomio muutaman viikon kuluttua

Oikeus lukee Taylorille tuomionsa toukokuun 30. päivänä. 

Britannian ulkoministeriön mukaan Taylor tulee istumaan vankeusrangaistuksensa Isossa-Britanniassa. Vankila määräytyy tuomion kovuuden perusteella.

Britannialla oli merkittävä rooli Sierra Leonen sodan lopettamisessa. Se myös tarjoutui vastaanottamaan Taylorin jo vuonna 2007, jos tämä tuomittaisiin oikeudessa.

- Sierra Leonessa ja muissa Länsi-Afrikan maissa on tehty karmaisevia ihmisoikeusrikkomuksia. Tuomiot pahimmista rikoksista edesauttavat aluetta uuden aikakauden alkuun, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin vanhempi neuvonantaja Elise Keppler.