J.H.Erkon kirjoituskilpailun voitto Ouluun

J.H. Erkon kirjoituskilpailun on voittanut oululainen Jukka Ahola. Kilpailun lajina olivat tänä vuonna novellit ja muu lyhytproosa. Aholan proosalle on ominaista huikea kielellinen taso, joka ei ole pelkkää kokeilua tai ilottelua. Kielellä on suora orgaaninen yhteys maailmaan jota hän kuvaa.

kulttuuri

Oulusta kotoisin oleva Jukka Ahola kirjoittaa lyhyttä proosaa omalla, vahvalla tyylillä.

- Hiljaisuus on ujon pitkäpiimäisyyttä, joka taajaan nautittuna saattaa aiheuttaa yksinäisyyttä, masennusta ja altistaa eturauhassyövälle.

Ulkomaiset kokemukset ovat antaneet suomalaisen näkemyksen.

Jukka Ahola

Tekstien kertojaminä on ”hyi hylkiö helvetistä”, katulamppu tai henkilö joka näkee maailman kuvataiteilijan tavoin.

- Eloveenan vieressä tumma saatana, jolla on varjo poskella.

Kirjoittajan skaalaan mahtuu myös väittämä.

- Vistiltä tortelliinien ypö on giljotiinin saara.

Jotain isompaa ehkä

J.H. Erkon Kilpailun voittajat ovat useinkin saaneet voitostaan potkua kirjalliselle uralle. Samaa pohtii myös 25-vuotias, helmikuussa valmistunut maisteri.

- Ehkä kirjoittaminen jatkuu ja uskallan tarttua johonkin isompaan projektiin. Esikoisromaani olisi kiva kirjoittaa ja se on varmaan se seuraava suuri projekti, Ahola puntaroi.

Arvosteluraadin mukaan Jukka Aholan huikea kielellinen taso ei ole pelkkää kokeilua tai ilottelua. Kirjoittajan kielellä on suora orgaaninen yhteys maailmaan jota hän kuvaa. Aholan itsensä mielestä kirjoitustyyli kumpuaa kielen musikaalisuudesta.

- Opintojen takia olen lukenut englanninkielistä kirjallisuutta ja kuunnellut suomenkielistä musiikkia, suomalaista räppiä, josta on ehkä tarttunut mäarätynlainen nuotti omaankin kieleen, Ahola sanoo.