Makeaa mahlaa koivun täydeltä

Yksi varma kevään merkki on koivujen mahlan juoksutus. Vanhan kansan mukaan mahla on ihme-eliksiiri. Koivun mahlaa on käytetty lääkeaineena vuosisatojen ajan.

luonto
Koivusta valutetaan mahlaa
YLE

Koivun mahlaa on käytetty lääkeaineena vuosisatojen ajan. Sitä on käytetty lievittämään muun muassa nivel- ja reumavaivoja. Ilmajoen Pojanluomalla mahlan juoksutukseen on ryhtynyt Martta Rajahalme. Sato on yllättänyt runsaudellaan tänä keväänä.

  • Mahlaa tuli kellonympäryksen aikana peräti 14 litraa. Se yllätti, koska yöt ovat olleet vielä kylmiä, Rajahalme kertoo.

Koivunmahla sisältää lukuisan määrän erilaisia kivennäis- ja hivenaineita, sekä fruktoosia ja glukoosia. Ruokataloudessa makeaa mahlaa voi käyttää monipuolisesti veden tavoin.

  • Tänä aamuna keitin siitä esimerkiksi aamukahvin ja -puuron. Sitä voi käyttää esimerkiksi janojuomana. Voi sinne sekoittaa mehuakin mukaan, mutta minusta se on sellaisenaan täydellistä. Se päihittää limsat mennen tullen ja on ihan ilmaista, Rajahalme toteaa.

Tuoreeltaan parasta

Mahlan juoksuttaminen tapahtuu yleensä joko ripustamalla pullo katkaistun oksan kärkeen tai poraamalla runkoon reikä, josta neste juoksutetaan astiaan muoviletkun avulla.

  • Kannattaa myös suojata kanisterin suuaukko, sillä lämpimällä säällä sinne voi lennellä ötököitä. Se myös suojaa pölyltä, muistuttaa Rajahalme.

Mahlaa pystyy juoksettamaan siihen asti, kun hiirenkorvat tulevat puuhun. Sen jälkeen mahla muuttuu sameaksi, eikä maistu enää hyvältä. Myös vain parin päivän ajan se on juomakelpoista.
-Mahdollisimman tuoreena se on hyvää, Rajahalme toteaa.