1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puolustusvoimat korvaa jalkaväkimiinat muun muassa minilennokeilla

Jalkaväkimiinojen poistuminen muuttaa Suomen puolustusvoimien puolustusstrategoita ja -kalustoa. Maavoimat ottaa käyttöön muun muassa uuden taistelujohtojärjestelmän ja israelilaisvalmisteisia minilennokkeja.

Sotilas katsoo tähystimellä.
Jalkaväkimiinojen poistuminen muuttaa Suomen puolustusvoimien puolustusstrategioita ja -kalustoa. Maavoimat ottaa käyttöön uuden taistelujohtojärjestelmän ja minilennokkeja. Uusinta kalustoa esiteltiin päivällä Mikkelissä. Jalkaväkimiinat kieltävä sopimus astuu voimaan heinäkuussa.

Suomessa astuu heinäkuun alusta lähtien voimaan jalkaväkimiinat kieltävä Ottawan sopimus. Puolustusvoimat on pohtinut viime vuodet kuumeisesti erityisesti sakaramiinojen korvaamistapaa. Jalkaväkimiinoilla on suojattu puolustukselle tärkeitä panssarintorjuntamiinoja.

Maavoimien Esikunta esitteli uusinta kalustoa torstaina Mikkelissä.

Puolustusministeri Stefan Wallin allekirjoitti tänään hankintapäätöksen, jolla maavoimat hankkii muun muassa israelilaisia minilennokkeja. Vajaan 24 miljoonan euron kaupalla saadaan laitteistoa, jolla parannetaan aluevalvontaa. Vastaavia miehittämättömiä minilennokkeja on käytössä muun muassa Puolassa ja Irlannissa.

- Tämän erinomainen puoli on se, että sillä pystytään valvomaan myöskin katveissa, joka ei välttämättä onnistu maan pinnalta, everstiluutnantti Pasi Saarikoski sanoo.

Vuonna 2014 käyttöönotettavien lennokkien lisäksi jalkaväkimiinojen poistumisesta aiheutuvaa puolustuskapeikkoa korvataan muun muassa pimeänäkölaitteilla ja uudella taistelunjohtojärjestelmällä.

"Myös uutta suorituskykyä"

Muutostöihin varattiin aikoinaan 200 miljoonan euron potti. Summasta on pian käytetty kaksi kolmasosaa. Esimerkiksi pimeätaistelukyky maksaa kaikkiaan 37 miljoonan euron verran. Lisäksi puolustusvoimat on erikseen panostanut 100 miljoonaa euroa raskaaseen raketinheitinjärjestelmään. 

Jalkaväkimiinojen poistolla Suomi siirtyy muiden EU-maiden tapaan Ottawan sopimuksen piiriin. Samalla puolustuksen monipuolisuuteen tulee päivityksiä.

Hankittavilla järjestelmillä me saadaan myös uutta suorituskykyä

Eversti Harri Kauppinen

- Hankittavilla järjestelmillä me saadaan myös uutta suorituskykyä, jota voimme käyttää eri tavoin ja monipuolisemmin kuin hyvin staattista jalkaväkimiinaa aikoinaan, eversti Harri Kauppinen kertoo.

Yksi uusista käyttökohteista tulevaisuudessa esimerkiksi miehittämättömälle minilennokille voi olla virka-apupyyntö kadonneen paikallistamiseksi.

- Minilennokin käyttö etsintätehtävässä voi olla hyvin mahdollinen, everstiluutnantti Pasi Saarikoski arvioi.