1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Viidennes kansanedustajista johtaa kotikuntaansa

Yle Uutisten selvityksen mukaan kolme neljästä kansanedustajasta istuu kotikuntansa valtuustossa.

politiikka
Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Kansanedustajat käyttävät merkittävästi valtaa myös kotikunnissaan. Yle Uutisten selvityksen mukaan Arkadianmäellä istuvista kolme neljästä istuu valtuustoissa, ja peräti joka viides kansanedustaja johtaa omaa kotikuntaansa.

Yli 30 kansanedustajaa on kotikuntansa valtuuston puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja. Kunnanhallituksissa nuijaa heiluttaa kahdeksan kansanedustajaa.

Kaikki kansanedustajat eivät ole innoissaan vallan keskittymisestä.

- Pidän sitä ongelmana. Olisi ihan hyvä, että demokratiassa valtaa voitaisiin jakaa useammille hartioille, lohjalainen kansanedustaja Matti Saarinen (sd.) pohtii.

Hän on huolestunut etenkin virkamiesten vallan kasvamisesta kuntaliitosten myötä. Liitokset karsivat luottamushenkilöitä.

Kunnissa kansanedustajista halutaan kuitenkin pitää kiinni. Kansanedustajat tuovat ääniä kunnallisvaaleissa.

- Mitä enemmän on tunnettuja henkilöitä mukana, sen paremmat on aina menestymisen mahdollisuudet, keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen toteaa.

Yle Uutisten tietojen mukaan kansanedustajia saatetaan jopa painostaa kuntavaaleihin, jotta pääsee mukaan eduskuntavaalien ehdokaslistalle.

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) ei halua rajoittaa kansanedustajien oikeutta istua myös kunnanvaltuustoissa ja kunnanhallituksissa.

Itsekin Jyväskylän kaupunginvaltuustossa istuva Virkkunen ei pidä vallan keskittymistä ongelmana.

- Se on minusta tärkeä oikeus. Aika varauksella suhtaudun siihen, että eri ammattiryhmiä ruvettaisiin rajaaman vaalikelpoisuuden piiristä.

Virkkusen valmistelussa olevaan uuteen kuntalakiin ei tule uusia kansanedustajia suitsivia pykäliä.

Puolueiden ehdokashaku kuntavaaleihin on vilkkaimmillaan. Ehdokaslistat on toimitettava kuntien keskusvaalilautakunnille 18. syyskuuta mennessä.

Lue seuraavaksi