Kalske: Kokoomuksen Kanerva-lausunto pöyristyttävä

Kokoomuksen eduskuntaryhmä pitää rikoslain lahjussäännöksiä vaikeaselkoisina ja haluaisi selkeyttää niitä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske ihmettelee kokoomuksen halua tarkistaa lahjussäännöstöä juuri nyt.

politiikka
Jorma Kalske.
Jorma Kalske.Yle

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mielestä on häkellyttävää, että kokoomus haluaa tarkistaa rikoslakia juuri nyt kun sen oma kansanedustaja eli Ilkka Kanerva on pulassa. Kalske on kuunnellut torstai-illan uutisia kokoomuksen eduskuntaryhmän Kanerva-kannanotoista ärtyneenä.

Eduskuntaryhmä kuuli päivällä Kanervaa tämän saaman lahjusrikostuomion johdosta ja päätyi yksimielisesti tukemaan tämän työtä eduskunnassa. Samalla ryhmä viestitti, että se haluaisi rikoslain lahjussäännökset nykyistä selkeämmiksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori katsoi, että Kanervan lahjusrikosjutussa on kyse varsin monimutkaisesta, vaikeasti hahmotettavasta ja hämmentävästä juridiikasta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on kokoomusryhmän kannanotoista ällistynyt.

- Ihmettelen suuresti sitä, että juuri nyt - kesken oikeusprosessin - päähallituspuolueesta ja pääministeripuolueesta herätetään kysymys siitä, tulisiko lahjussäännöstöä tarkistaa. Pidän tilannetta pöyristyttävänä.

- Ei oikeusvaltion periaatteisiin kuulu, että valtapuolue pitää rikoslakia sekavana ja esittää sen tarkistamista samaan aikaan, kun sen oma kansanedustaja on saattanut hairahtua johonkin.

Kalskeen mielestä rikoslain lahjuspykälät ovat poikkeuksellisen selkeitä ja ymmärrettäviä, jos niitä lukeva edes yrittää tajuta niitä.

- Kanerva-jutussakaan itse juridiikka ei ole laisinkaan vaikeata. Näytön riittävyydestä voidaan aina keskustella, mutta se on aivan eri asia kuin lakipykälien selkeys tai sekavuus.

- Käräjäoikeus katsoi, että näyttöä rikoksesta on ollut, ja se antoi asianmukaiset tuomiot.