Hyppää sisältöön

Sanna Ukkola: Perussuomalaista viestintää

Matti Putkonen haluaa valjastaa viestimet perussuomalaista aatetta ylistäviksi puoluelehdiksi ja tv-kanaviksi. Linja on oikea. Avoin ja riippumaton lehdistö on niin last season!

Kuva: Yle

Laajaa arvostusta niittävä perussuomalaisten Matti Putkonen on raivoissaan. Torstaina Matti Suuri Putkonen lähestyi mediaa avoimella myllykirjeellä.

Edellisaamuna Putkonen esiintyi Ylen aamutelevisiossa lämpimistä mediasuhteistaan tunnetun ihmisoikeustaistelijan Jussi Halla-ahon kanssa.

Putkonen on nyt saanut tarpeekseen valehtelevista ja vääristeleväistä toimittajista, tuosta kuolaavasta roskajoukosta, joka pilaa koko puolueen maineen. Putkosen mukaan puolueen uusi imagokampanja on niin sanottu Salpalinja: perussuomalaiset alkavat vetää toimittajia Julkisen sanan neuvostoon entistä hanakammin. (Jo tällä hetkellä JSN:oon tulee eniten valituksia persu-uutisoinnista, mutta se kertoo vain siitä, että uutisointi on vinoa.) Eihän sekään tietenkään mitään auta, koska JSN suojelee omiaan ja on tietysti persuvastainen, mutta onpahan ainakin eleenä rakentava.

Yksittäisiä, väärin kirjoittavia ja ajattelevia toimittajia nostetaan esille nimellään perussuomalaisten blogeissa ja tiedotteissa. Perussuomalaisten puoluelehdestä tulee niin sanottu kiinalainen seinälehti, joka tunnettiin siis Kiinan kansantasavallan propagandavälineenä.

Nyt Putkonen haluaa valjastaa muutkin viestimet perussuomalaisten aatetta ylistäviksi puoluelehdiksi ja tv-kanaviksi. Linja on oikea. Avoin ja riippumaton lehdistö on niin last season!

Ja tottahan Putkonen puhuu. Punavihreiden toimittajien ajojahti perussuomalaista puoluetta kohtaan on jatkunut jo vuosia. Nyt poliittiseen ajojahtiin ovat liittyneet näyttävästi myös parkkipirkot. Valehteleva roskajoukko ahdistelee persukansanedustajia eduskunnan käytävillä ja kysyy asioita, joita ei ole suotava kysyä. Toimittajat tarttuvat vääriin aiheisiin, kuten demokraattisesti valitun kansanedustajan virkamiesavustajan blogiteksteihin ja valtiomies Teuvo Hakkaraisen ulkoparlamentaariseen toimintaan, kun heidän tulisi toimia perussuomalaisten kirjureina ja ylistää puolueen politiikkaa.

Avoimessa demokratiassa valtaapitäviä ei tule arvostella. Median ei tule uutisoida perussuomalaisista samalla tavalla kuin muista puolueista, joten toimittajien tulisikin kunnioittaa kansan äänestyspäätöstä ja antaa edustajille työrauha.

Toimittajien ei pidä puuttua perussuomalaisten poliitikkojen toimintaan negatiivisessa sävyssä eikä nostaa esille mahdollisia epäkohtia esimerkiksi siitä, miten puolue käyttää 550 000 euroa veronmaksajien rahoja, jotka puolueen tilille maksetaan kerran kuussa. Jos toimittajien sekoilu jatkuu, Putkonen on valmis murtamaan lähdesuojan.

Tämä kaikki on hieman hankalaa. Itse esimerkiksi käytin pari kertaa tässä blogitekstissä tautologian välttämiseksi sanaa persu. Sananvapaustaistelija James Hirvisaaren vaimo veti hiljattain lehden Julkisen sanan neuvostoon persu-sanan käytöstä. Kuitenkin monet puolueaktiivit käyttävät itsekin itsestään tuota sanaa.

Onneksi Putkonen on lupautunut kädestä pitäen ohjeistamaan toimittajia siitä, miten puolueesta saa ja pitää kirjoittaa. Suuressa viisaudessaan Matti Putkonen kutsuu nyt toimittajat puoluetoimistolle kuulemaan työmiehen ohjeita oikeanlaisesta uutisoinnista.

Kiitos siitä, Putkonen. Ja kauan eläköön perussuomalainen propaganda! Uhkailulla ja myllykirjeillä on hyvä aloittaa uusi, perussuomalainen viestintälinja.

Sanna Ukkola

Kirjoittaja on A-studion politiikan toimittaja

.
.