Grillaajan salainen ase: Kissanhiekka!

Alkava ulkoruokakausi paljastaa grillissä talven yli muhineet rasvat ja palaneet ruoankokkareet. Räjäyttää niitä ei voi, mutta ennaltaehkäistä kyllä.

ilmiöt
Lihat maustetaan grillauksen aikana
YLE

Jääkaappi on ostettu pullolleen vapun grilliherkkuja ja juhlaväki odottaa jo malttamattomana kevään ensimmäisiä barbeque-hetkiä.

Ruokahalu voi kokea ikävän kolauksen, kun koko talven sikiunta nukkunut grilli kaivetaan suojakaavun alta esiin. Kannen alta paljastuvat syksyllä sinne unohtuneet, tummaksi eltaantuneet rasva- ja ruokakerrostumat, joiden pois saaminen näyttää sanalla sanoen mahdottomalta.

Grillin siivous on kuitenkin vielä tässäkin vaiheessa mahdollista. Välineiksi kannattaa varata ainakin messinkiharja, talouspaperia ja öljyä. Mikäli grilli on hyvin likainen, avuksi kannattaa ottaa lisäksi emäksistä pesuainetta. Ikävimpään työvaiheeseen, eli rasvakaukalon kaapimiseen kannattaa myös varata oma välineensä, esimerkiksi tasapäinen lapio.

Ennaltaehkäisy kannattaa

Kun grilli on saatu puhtaaksi, uuden katastrofin ennaltaehkäisy on järkevää. Yksi konsti on vuorata rasvakaukalo foliolla, ja sirotella päälle kissanhiekkaa. Hiekka sitoo rasvan itseensä ja paukkuuntuu helposti pois siivottaviksi kokkareiksi.

Melkein saman asian ajaa ihan tavallinenkin, puhdas hiekka. Folio kannattaa vaihtaa uuteen muutaman kerran kesässä, jolloin valtaisia rasvakertymiä ei pääse edes syntymään.

Valmistaja konstit keksii

Yksi pelastus laiskalle grillinsiivoajalle voivat olla erilaiset itsepuhdistuvat materiaalit. Esimerkiksi emalipinnoitteella käsitelty tai SCT-ominaisuuksilla varustellut grillit puhdistavat itse kantensa tai ritilänsä lämmittämällä niitä hetken täydellä teholla.

Kuopion K-Raudan grillivastaava Jere Voutilainen muistuttaa, että siivousnäkökohta kannattaa ottaa huomioon jo ostovaiheessa.

- Laadukkaissa grilleissä esimerkiksi rasvakaukalot ovat irroitettavia, jolloin puhdistus on helpompaa. Halvimmissa malleissa likaantuminen voi lyhentää grillin käyttöikää merkittävästikin.

Voutilainen muistuttaa, että grilli kannattaa siivota ainakin pintapuolisesti jokaisen käytön jälkeen. Näin vältytään muun muassa ikäviltä rasvapaloilta, jotka äkkiä torpedoivat miellyttävän grillihetken.

Paloturvallisuuden nimissä myös kaasupullot kannattaa siirtää käytön aikana pois grillin alta. Kaasupullojen liitännät on myös tärkeää tarkistaa säännöllisin väliajoin.