Valokuitu valloittaa Asikkalan

Asikkala on saamassa nopean laajakaistayhteyden. Päijänne-Leader ry on myöntänyt valokuituverkon suunnitteluun rahoitusta 150 000 euroa.

Asikkala
Laajakaistakaapeleita kiinni tietokoneessa.
Yle / Antti Eintola

Neljän vuoden päästä asikkalalaiset voivat mahdollisesti jo aloittaa verkossa tv:n ja elokuvien katselun. Yrittäjille ja etätyöntekijöille sata megaa on varmasti myös tervetullut.

Valokuituhanketta on Asikkalassa lähtenyt ajamaan Urajärven seudun kyläyhdistys ry joka toteuttaa hankkeen yhteistyössä muiden kyläyhdistysten ja kunnan kanssa. Kustannuksista 90 prosenttia katetaan julkisella Leader-tuella ja osa tulee yrityksiltä.

Kyläyhdistyksen rahastonhoitajan Hannu Markkasen mielestä lähes kaikki kuntalaiset mummoista ja vaareista alkaen tarvitsevat tehokasta nettiyhteyttä. Koneitahan löytyy melkein kaikilta ja mokkula ei aina riiitä.

- Kohtahan ei ole pankkikonttoreita. Toimivan verkkoyhteyden avulla voi laskut jatkossa maksaa kotoa käsini. Silloin kun on tällainen järjestelmä käytössä, niin kaikki hoituu paljon nopeemmin.

- En valttämättä kannata sitä, että yhteisölliyys häviää, mutta sille me ei voida mitään, kun yhteiskunta näin haluaa. Nopean laajakaistayhteyden saaminen tärkeää senkin takia, että se on nykypäivää. Toisaalta myöskin tulevaisuutta eli se palvelee vielä 50-60 vuoden päästä.

Hannu Markkasen mukaan 200-300 euron ennakkomaksulla saa kaapelikelan tontin nurkalle ja verkkoyhteyden käyttöön vajaalla parilla tonnilla. Käyttömaksu saattaa olla 30-60 euroon.