1. yle.fi
  2. Uutiset

The Avengers tarjoaa viihdyttävän elokuvahetken

Maan asukkaat ovat saaneet haltuunsa valtavat voimat sisältävän energianlähteen, Tesseractin. Paitsi energianlähde on Tesseract samalla portti toisiin ulottuvuuksiin.

kulttuuri
Tähtiä.

Noissa hämärissä avaruuden kolkissa asuvat maapallon valtaamista ja ihmiskunnan orjuuttamista suunnittelevat Chitaurit. Chitaurien kanssa yhteistyössä toimii puolijumala Loki, joka haluaa maan valtiaaksi. Kun hyökkäys alkaa Lokin saapumisella maahan, ryhtyy SHIELD -nimisen järjestön johtaja Nick Fury vastatoimiin. Hän kutsuu paikalle The Avengereiksi kutsutun supersankareiden muodostaman joukkion, johon kuuluvat Iron Man, Captain America, Hulk, ja Lokin velipuoli, ukkosenjumala Thor. Tämän riitaisan joukon on yhdessä SHIELDIN agenttien Hawkeyen ja Black Widowin kanssa pelastettava maailma.

Ennen näitä supersankareiden kokoontumisajoja on kaikki Avengers-ryhmän jäsenet nähty valkokankailla omissa elokuvissaan. Kaikkien niiden iloksi ja opetukseksi, jotka eivät ole aiempia elokuvia nähneet, käydään elokuvassa, pääosin Iron Manin suuhun laitetuilla nopeilla heitoilla, läpi kunkin henkilön taustoja. Vaikka aiemmat elokuvat olisikin katsottuna, niin nämä kohtaukset on nivottu kokonaisuuteen sen verran ovelasti, etteivät ne menoa haittaa.

Tarinansa puolesta The Avengers ei tuo mitään uutta tähän supersankarisarjakuvan lajityyppiin. Eikä se ole sen enempää tarkoitus kuin välttämättä tarpeenkaan. Lajityypin perinteitä kunnioittaen tarjolla on yksinkertaisesti viihdyttävä elokuvahetki. Pääpaino kerronnassa on tietenkin komeilla efekteillä ja vauhdikkailla taisteluilla, joita käydään paitsi inhoja avaruusolioita vastaan, niin myös toisiinsa alkuun kyräillen suhtautuvien sankareiden kesken.

Nuo avaruuden aukosta ilmiintyvät viholliset muistuttavat hiukan vanhoja kunnon örkkejä. Tässä uudelleentulemisessaan ne vain omaavat entistä kiiltävämmät haarniskat ja tehokkaammat aseet. Maahan ilkiöt laskeutuvat paitsi Tähtien sodasta tutuilla liitureilla, niin myös sokeritoukkia muistuttavilla joukkojenkuljetusaluksilla, joilla on isot, terävät, dinosaurusmaiset hampaat.

The Avengers on ilman muuta kevään suuri popcorn-elokuva. Itse asiassa tämä on elokuva, jota ei voi edes katsoa ilman kunnon eväitä, leffa nimittäin kestää kaksi ja puoli tuntia. Ihan heti ensimmäisten lopputekstien aikana ei vielä edes kannata nousta penkiltä. Niiden jälkeen annetaan nimittäin suunvuoro kaiken pahan alulle, jonka häijyt sanat lupaavat elokuvalle jatkoa. Ennen kuin tähän jatko-osaan päästään niin, luvassa ovat vielä ainakin Thorin, Kapteeni American ja Iron Manin uudet seikkailut.

Lähteet: Yle Uutiset / Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi