Lintumaailman saippuaooppera lumoaa kiihkeydellä

Lintujen keväistä soidinmenoa voi seurata, vaikka ei tuntisikaan soitimella olevaa lajia. Kevätmuutto on hyvällä mallilla ja uusia muuttavia lajeja saapuu Suomeen lähes joka päivä. Harvinaisiakin vieraita on nähty tänä keväänä muun muassa Kanta-Hämeessä.

linnut
telkkäkoiras uimassa.
Yle / Ville Välimäki

Linnut tarjoavat parhaillaan suurta draamaa. Soidinmenot, pesänrakennus ja reviirikiistat tarjoavat lintuja seuraaville mielenkiintoista katseltavaa. Lintujen toimintaa seuraamalla myös lajituntemus kehittyy, muistuttaa hämeenlinnalainen lintuharrastaja Panu Villanen.

- Tuommoinen valkoinen pallo poskessa oleva on koiras ja se siellä nytkyttää ja pistää aina välillä niskansa tuollalailla kenoon ja heiluttelee päätänsä. Se pullistelee ikään kuin sille naaraalle, että minä olen komea koiras valitse minut, juttelee Villanen katsoessaan telkkä-pariskunnan touhuja Vuorentaan rantaruovikossa.

Linnuista puhuttaessa keskitytään usein vain lajeihin, mutta lintujen puuhailun seuraaminen tarjoaa lajituntemuksen lisäksi myös draamaa. Tällä hetkellä näyttävät soidinpuuhat pitävät linnut kiireisinä niin maalla, vesillä kuin ilmassakin.

- Kyllä linnut kertovat toisilleen siitä parisuhteesta, että nyt ollaan tehty sitoumus. Ja vaikka olisi pariuskollinen lintulaji niin silti sitä suhdetta, liittoa aina vahvistetaan. Sitä vahvistetaan joka vuosi, vaikka pesäkin olisi jo tehty ja se olisi aivan mallillaan niin sitä vielä somistellaan ja koristellaan. Niinhän meillä ihmisilläkin on, että vähän uutta verhoa laitetaan ja jotain kalusteita kenties ostetaan. Sama juttu se on myös lintumaailmassa.

Peltoaukeille kerääntyneet linnut tarjoavat niitä seuraaville taidokkaita lentonäytöksiä. Esimerkiksi töyhtöhyyppäkoiras näyttää taitolennollaan naaraalle, että se on voimakas ja elinvoimainen puolisoksi. Toisille koiraille viesti on se, että tämä on meidän reviiri.

Muuttajia tulee Suomeen edelleen. Muutamia harvinaisempia lajejakin on saapunut kevään edistyessä esimerkiksi Kanta-Hämeeseen.

- Nythän täällä Hämeenlinnan seudulla on nähty harvinaisiakin petolintuja. Arosuohaukka ja haarahaukka ovat muun muassa piipahtaneet täällä. Silmät vaan tiukasti tuonne taivaalle niin petoja muuttaa tästä yli, esimerkiksi piekanoja menee koko ajan paljon, neuvoo Panu Villanen.