Hyväkuntoinen tavara viedään kierrätyskeskuksessa käsistä

Kevät on kierrätyskeskuksissa vilkkainta aikaa. Innokkaimmat käyvät Karhulan Ekotallissa jopa kolme kertaa päivässä.

kierrätyskeskukset
Eija Lempinen ja Petra Turkia istuvat Ekotallin kahvipöydän ääressä.
Yle / Kirsi Lönnblad

Kierrätyskeskus Ekotalli on juhlinut koko viikon 5-vuotissyntymäpäiväänsä Karhulassa. Yksikön päällikkö Eija Lempinen kertoo, että kevät on kierrätyskeskuksissa vilkkainta aikaa.

- Ihmiset alkavat tyhjentää kaappejaan, ja tavaraa tulee koko ajan.

Lempisen mukaan tavaran tulo ei ole vähentynyt viiden vuoden aikana, vaan pikemminkin lisääntynyt. Varastot ovat jatkuvasti täynnä.

- Moni sanoo, että sohva on ollut vasta pari vuotta, mutta halutaan jo erilaista. Itse olen tottunut siihen, että tavara käytetään loppuun, Lempinen myöntää.

Kaatopaikkatavaraa ei kaivata

Tavaraa myös menee, ja hyväkuntoiset tavarat viedään käsistä samana päivänä. Yhdessä kuukaudessa sohvia myydään peräti 40. Lempinen korostaakin, että Ekotalli on hyvän tavaran kierrätyspaikka, jossa ei kaivata huonokuntoista kaatopaikkaroinaa.

- Emme voi viedä huonokuntoisiakaan sohvia suoraan kaatopaikalle, vaan pojat joutuvat purkamaan ne alkutekijöihin ja lajittelemaan materiaalit.

Innokkaimmat käyvät Ekotallilla jopa useamman kerran päivässä.

Itse olen tottunut siihen, että tavara käytetään loppuun.

Eija Lempinen

- Maahanmuuttajia käy paljon, koska heitä asuu Karhulan alueella paljon. Venäläiset ostavat lähinnä vaatteita tai huonekaluja - nahkakalusteet ovat aika suosittuja, listaa Lempinen.

Löytöjen teko vaatii silmää

Sisustaja Petra Turkialle kierrätyskeskukset ja kirpputorit ovat tuttuja paikkoja, sillä hän on toiminut monen sisustusohjelman kuten Innon koordinaattorina.

- Tilaan, hankin, etsin ja välillä jopa kasaan huonekaluja, kuvailee Petra Turkia.

Hänen mukaansa löytöjen tekeminen vaatii kärsivällistä perehtymistä.

- Täytyy vain kiertää paikkoja ja rauhassa tutustua huonekaluihin. Minua on auttanut myös se, että luen paljon lehtiä ja kirjoja ja katson sieltä ideoita.

Huonekalujen ohella Turkia neuvoo etsimään pienempiä sisustuselementtejä, joita voi yhdistellä jo olemassa oleviin tavaroihin.

- Esimerkiksi taulut ovat kivoja. Maalaukset ja ristipistotyylit ovat nyt hyvinkin muodikkaita. Ja vaikka kuva ei miellytä, voi löytää kauniit kehykset, Turkia vihjaa.

Hän kehottaa ihmisiä myös harkitsemaan tarkkaan ennen tavaroiden kippaamista kaatopaikalle.

- Kannattaa katsoa niitä mummolan kalusteita uusin silmin ja miettiä voisiko niitä vielä käyttää.