Päiväkoti toi Paulin Irlannista Lahteen

Paul Cowell on kasvattanut vankat juuret Päijät-Hämeen maaperään. Perhe, työ ja urheilu ovat Paulin ankkureita.

Lahti
Paul Cowell.
Yle Lahti

Galwayn Irlannista kotoisin olevan Paul Cowellin matka Suomeen alkoi parikymmentä vuotta sitten. Irlantilainen oli Lontoossa opiskelemassa ja tutustui siellä muutamaan suomalaiseen, jotka kehottivat tulemaan Suomeen töihin.

- Olin Lontossa opiskelemassa ja tutustuin siellä muutamaan suomalaiseen, jotka kehottivat tulemaan Suomeen töihin. Niinpä tulin ensin Hämeenlinnaan kesätöihin ja siitä sitten Lahteen, jossa olen viihtynyt erinomaisesti, kertoo Paul.

Suomalaiset ovat aina vähän ihmeissään ja yllättyneitä siitä, että joku muuttaa tänne, sillä täältä katsoen ruoho on usein paljon vihreämpää rajojen ulkopuolella. Suomalaiset ovat usein myös sitä mieltä, että Suomen kieli on niin vaikeaa, että se on ulkomaalaisille ylittämätön muuri.

- Minulle oli alusta pitäen selvää, että jos jään, on minun opittava Suomea. Tämän lisäksi halusin mahdollisimman nopeasti perehtyä suomalaiseen kulttuuriin, tapoihin ja muutenkin oppia tuntemaan suomalaista yhteiskuntaa.

Edes kylmä ja pimeä Suomen talvi ei ole pelästyttänyt irlantilaista.

- Tiesin, että täällä on talvella todella kylmä ja pimeä, mutta siihenkin tottuu. Olen yrittänyt etsiä jääkarhujakin, joita täällä kuulemma on, mutta en ole vielä nähnyt yhtään, naurahtaa Cowell.

- Olen aina harrastanut urheilua ja päätin jo alussa, että haluan urheilla myös talvella. Niinpä opettelin laskettelemaan ja kesät kuluvat jalkapallon parissa.

Lahti on loistava urheilukaupunki

Cowellin mukaan suomalaiset eivät tunnu ymmärtävän sitä, että maassa on loistavat urheilumahdollisuudet ja lajikirjo on hämmentävän suuri.

- Lahti on urheilevalle hieno kaupunki. Täällä on loistavat urheilumahdollisuudet useita kovatasoisia seuroja, hehkuttaa Cowell.

Irlantilainen futismies on tullut tutuksi Lahden kortteliliigalaisille, jossa hän vetää omaa joukkuettaan, Teddy Bearsia. Viime talvena hän hurahti jääkiekkoon.

- Alkukevät meni jäähallilla hikoillessa, Pelicansin pelit olivat niin jännittäviä.

15 vuotta Lahdessa ovat auttaneet Cowellia kasvattamaan juuret suomalaiseen maaperään. Lahdessa on perhe ja työ englanninkielisen päiväkodin The Teddy Bear Daycaren ohjaimissa. Koti-ikävä ei Cowellia ainakaan vielä paina.

- Viihdyn täällä niin hyvin. Käyn Irlannissa vuosittain, mutta kotini on kyllä Lahdessa.