"Guggenheimin kaatuminen todennäköistä"

Vihreiden mukaan hanke voi kaatua jo kaupunginhallituksen kokouksessa.

kulttuuri
Ulkomainosyhtiö JCDecauxin raitiovaunupysäkkimainos, jossa ohikulkijat pystyivät mainospintaa painamalla ilmaista mielipiteensä Helsinkiin kaavaillusta Guggenheim-museosta, Helsingissä 10. huhtikuuta 2012.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Guggenheim-taidemuseohankkeen kaatuminen näyttää yhä todennäköisemmältä. Vihreiden valtuustoryhmän kallistuminen hanketta vastaan voi merkitä sen päättymistä jo ensi viikolla kaupunginhallituksen kokouksessa.

Yle Uutiset selvitti eilen Helsingin valtuustoryhmien kantoja Guggenheim-hankkeeseen. Tuolloin kävi ilmi, että hanketta kannattavat enää vain kokoomuksen valtuutetut ja suurin osa Rkp:n valtuutetuista. Enemmistö vihreiden ja vasemmiston valtuutetuista on asettunut vastustamaan kaupunginjohtaja Jussi Pajusen ehdotusta.

Aiemmin Guggenheimia puoltanut vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Ville Ylikahri pitää hankkeen viemistä kaupunginvaltuuston käsittelyyn tarpeettomana.

- Kaikki valtuustoryhmät ovat käsitelleet asiaa ja valtuutettujen kannat ovat aika selviä. Jos valtuustoryhmien enemmistö vastustaa hanketta niin voi kysyä, miksi se pitäisi tuoda kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Sehän olisi turha näytelmä, Ylikahri sanoo.

Ylikahrin mukaan onkin todennäköistä, että Guggenheim kuopataan jo ensi keskiviikkona Helsingin kaupunginhallituksen kokouksessa. Tuolloin kuullaan vielä kaupungin lakimiehen vastauksia Guggenheim-ehdotuksen ongelmallisena pidettyihin kohtiin.

- Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että asia ei etene kaupunginhallitusta pidemmälle, Ylikahri sanoo.

Vihreät vastustavat Guggenheimia siksi, että valtaosa helsinkiläisistä ja suurin osa taiteilijoista vastustaa hanketta, Ylikahri sanoo. Hanketta voi hänen mukaansa arvostella myös elinkeinopoliittisesta näkökulmasta.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ei halua tässä vaiheessa kommentoida Guggenheim-hankkeen kohtaloa.