1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Kuurot taikurit lumosivat Helsingissä

Kuurot taikurit ovat tällä viikolla olleet koolla ja esiintyneet Helsingissä. Vuodesta 1986 järjestetty kansainvälinen kuurojen taikureiden festivaali on noussut kuurojen keskuudessa hyvin suosituksi. Myös Suomessa kaikki esitykset myytiin loppuun.

Yle Uutiset viittomakielellä
Kuurojen taikureiden vuoden 2012 festivaalijulisteita seinällä.
Kuurojen taikureiden vuoden 2012 festivaalijulisteita seinällä.

Helsingin Valkea talo oli alkuviikosta täynnä taikuutta, kun kuurot taikurit eri puolilta maailmaa mittelivät paremmuudesta. Kaikkiaan kilpailijoita oli 30. Heistä kaukaisimmat Intiasta ja Yhdysvalloista.

Ensimmäistä kertaa festivaalille osallistunut intialainen nuori Preeth Pavithran on itseoppinut taikuri.

- Äiti antoi taikurikirjan luettavaksi ja seurasin tiiviisti tv-esityksiä oppien uutta. Opiskelin yksikseni muun muassa korttitemppuja. Eräs huipputaikuri huomasi minut ja otti suojiinsa, Pavithran kertoo.

Festivaalille osallistuneista moni oli Itä-Euroopasta. Taikureiden parissa ongelmana on ikääntyminen, koska nuoria on enää vaikea saada mukaan.

- Nuoria ei ole nykyään helppoa opettaa, koska heitä kiinnostaa nykyään muut asiat. Kun opetan taikuutta lapsille, huomaan joskus muutaman lupaavan alun ja poimin heidät jatkoon ikään kuin kalastaen parhaimmat, kertoo ukrainalainen taikuriveteraani Anatoli Nemirovchenko.

Festivaalin yhtenä tarkoituksena oli herättää suomalaisia viittomakielisiä lapsia kiinnostumaan taikuudesta. Maassamme ei ole ollut kuuroja taikureita sen jälkeen, kun urheilijana ja taikurina mainetta niittänyt Oskar Wetzell kuoli vuonna 1928.

14:ttä kertaa järjestettävän festivaalin yhteydessä kisattiin myös kuurojen taikuuden maailmanmestaruudesta. Maailmanmestarin nimen on arvioitu selviävän tämän viikonlopun aikana.

Lähteet: Yle Uutiset / Mikaela Tillander

Lue seuraavaksi