Olli Lindholm herkistyi tuutulauluille

Susanna Hietalan kanssa duettona tehdyn levyn tuutulaulut testattiin ensimmäistä kertaa tamperelaisten päiväkotilasten edessä. - Kyllä tämä konsertti oli ihan jees, mutta olen minä parempiakin kappaleita kuullut, tuumasi Aaro.

Kuva: Yle / Päivi Solja

Olli Lindholm ja Susanna Hietala esittivät uusia tuutulaulujaan ensimmäistä kertaa yleisölle Tampereella Lielahden päiväkodissa. Yleisö oli vaativaa ja esiintyjiä vaikutti jopa jännittävän. Lindholmin liikutuksen taustalta paljastuvat 90-luvun puoliväliin siirtyneet ajatukset.

- Hain niinä vuosina hoidosta omaa poikaa ja vähän myöhemmin myös tytärtä.

Samasta syystä Tampereen Lielahden päiväkoti sai toimia ensimmäisenä näyttämönä Olli Lindholmin ja Susanna Hietalan esittämille tuutulauluille. Tunnelma oli Lindholmin mukaan aivan poikkeuksellinen.

- Tuntui, kuin olisi ollut laulamassa kirkossa hääparille. Tämä oli todella hieno kokemus, sanoo Lindholm. Tuli sellainen olo, että on tehnyt jotain hyvää, joten tästä ammentaa hyvää oloa itselleenkin vielä pitkään.

Siivouksen tulos

Tuutulaulujen tekstit löytyivät Vexi Salmen pöytälaatikosta joulusiivouksen yhteydessä vuonna 2010. Olli Lindholmille ne päätyivät puhelinsoiton jälkeen.

- Vexi soitti ja kertoi löytäneensä kuoren, jonka päällä lukee "tuutulauluja". Koska hän ei osaa itse soittaa, hän tiesi lauluista vain sanat.

Salmi lähetti kirjekuoren eteenpäin, jonka jälkeen Lindholm tutustui nuotteihin Mikko Kangasjärven kanssa.

- Sen jälkeen soitin Susannalle, ja nyt olemme tässä.

Susanna Hietala istui päiväkodissa koskettimien takana, mutta myös lauloi.

- Tilaisuus oli minunkin mielestäni varsin mielenkiintoinen ja jännittäväkin.

Olli Lindholm antaa vahvasti kunniaa laulujen onnistuneesta esityksestä Susannalle.

- Oma ääni on tässä kunnossa vuosien laulamisen ja astman jäljiltä. On hienoa, että Susanna pystyy myötäilemään tällaista mörköä.

Päiväkodissa esitetyt laulut olivat tuutulauluja, mutta Hietalan mukaan laulut sopivat koko perheelle ja mihin tahansa kohtaan päivästä rauhoittumishetkiin.

- Olisi varmaan mukava kuunnella tuutulaulua vaikka yhdessä äidin ja isän kanssa illalla yhdessä.

Kriittinen ja kokenut yleisö

Seitsemänvuotias syksyllä koulun aloittava Aaro piti kuulemastaan, joskaan ei niin kovasti innostunut.

- Kyllä tämä konsertti oli ihan jees, mutta olen minä parempiakin kappaleita kuullut, kuten esimerkiksi "Sydämeni on villi levoton".

Tuutulaulut ovat kuitenkin tuttuja Aarollekin, jonka pikkuveljelle äiti laulaa useinkin iltaisin.

Esiopettaja Marjaana Henttonen vahvistaa, että unilaulujen perinne on jatkunut vielä monissa perheissä, vaikka eskarilaiset eivät enää olekaan niin tuutulaulujen perään.

- Käsitykseni mukaan unilauluja lauletaan ainakin nuoremmille vielä paljon ja se perinne elää. Unilaulu rauhoittaa mukavasti ja itsekin kuuntelen rauhoittavaa musiikkia iltaisin, Henttonen kertoo.

Olli Lindholmin ja Susanna Hietalan levy Nukku-Matti ja Herra Kuu julkaistiin 18. huhtikuuta.