Suomalainen jazz pääsi poterostaan

Uuden polven jazzyhtyeet hamuavat suuria yleisöjä. Jazz on siirtynyt siihen erikoistuneilta festivaaleilta Flown päälavalle.

Auteur Jazz konsertoi April Jazzeilla elokuvateatterissa Kino Tapiolassa.

Suomalainen jazzmusiikki on löytänyt suuret yleisöt. Vuosikymmenessä jazz on muuttunut asiantuntijapiirien arvostamasta musiikista rockklubikelpoiseksi. Suunnannäyttäjinä toimivat viime vuosikymmenen jazzyhtyeet, jotka niittivät myös kansainvälistä mainetta.

Auteur Jazzin keulahahmo, saksofonisti Antti Hynninen hermoilee ennen April Jazzin keikkaa. Bändi on julkaissut kaksi levyä ja saanut ylistystä kriitikoilta, mutta silti aina ennen keikkaa jännittää, tuleeko tupaan tarpeeksi väkeä.

Auteur Jazzin yleisö on jo erilaista kuin suomalaisen jazzin kuulijakunta runsas vuosikymmen sitten.

- Olen huomannut ja ollut siitä tosi tyytyväinen, että varsinkin meidän klubikeikoilla käy semmosta trenditietoista nuorta porukkaa, jotka kuuntelee jazzia tosi avoimin mielin. Ne nauttivat siitä ja varmasti saavat siitä jotain ihan erilaista kuin rockkeikalta, sanoo Hynninen.

Kansainvälinen menestys teki jazzista muodikasta

Suomalaisen jazzin leviämistä suuren yleisön tietoisuuteen vetivät viime vuosikymmenellä muun muassa elektronista musiikkia ja jazzia yhdistellyt Nuspirit Helsinki sekä varsinkin ulkomailla suurta kiinnostusta herättänyt The Five Corners Quintet.

Nyt jazzia voidaan esittää Flown päälavalla, se ei ole enää vaan marginaalimusaa.

Teppo Mäkynen

Teppo Mäkynen on soittanut muun muassa Nuspirit Helsingissä, The Five Corners Quintetissä sekä Jo Stancessa. Kuva: Yle

Molemmissa mukana ollut rumpali Teppo Mäkynen vahvistaa, että jazzin yleisöt ovat todella muuttuneet.

- Ainakin viimeisen kymmenen vuoden aikana on tullu mahdolliseksi, että jazzia voidaan esittää siellä Flown päälavalla, että se ei ole enää niin marginaalimusaa.

Myös sellaiset esimerkit kuten Timo Lassy, Jukka Eskola ja Tuomo Prättälä ovat tehneet jazzista laajemman yleisön musiikkia. Tekijät ovat muuttuneet, nuoremmat ovat tottuneet esiintymään ja tekevät musiikkia suuret lavat haaveissaan.

- Nuoremmat tekijät ovat nähneet, että kansainvälinen menestys on mahdollista. Ja että on mahdollista saavuttaa uutta ja laajempaa kuulijakuntaa silläkin musalla. Ja nämä tekijät, ne ei oo jääny sinne omaan poteroon vain treenaamaan.

Myös Auteur Jazzin Antti Hynninen uskoo, että jazzilla on mahdollista saavuttaa menestystä.

- Tietenkin semmoset ihmiset, jotka ovat tehneet kansainvälistä uraa, inspiroi. Tottakai se on osottanu, että se on mahdollista, että jazz ei ole välttämättä nurkkakuntasta.