1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lappeenranta

Opiskelijat kilpailevat omatekoisilla sähköautoilla

Opiskelijat ovat suunnitelleet ja valmistaneet autot itse. Energiapihein ajopeli vie voiton. Lappeenranta GP:stä aiotaan jokavuotista koko perheen tapahtumaa.

Lappeenranta
Lappeenrannan teknillisen yliopiston opiskelijat tekemässä sähköautoa.
Yle

Lappeenrannan teknillisen yliopiston opiskelijat ovat valmiina Lappeenranta GP:n kilpailuun. Vuorokautta ennen kilpailua omatekoinen sähköauto on vielä epätodellisen näköinen. Opiskelijat hyörivät auton ympärillä ja ruuvailevat johtoja osien välille.

- Onhan tässä vielä vuorokausi aikaa. Eiköhän me joskus yöllä päästä koeajolle, sanoo Pekka Vesanen.

Terästä, vaneria ja alumiinia

Opiskelijat ovat rakentaneen kolmipyöräisen auton rungon teräksestä ja alustana on vaneri. Auton ulko-osat on tehty alumiinilevystä. Sähköpuolen opiskelijat ovat tilanneet akut ja moottorin valmiina, mutta moottoria ohjaava tehoelektroniikka eli niin sanottu konvertteri on suunniteltu ja valmistettu itse.

- Kyllähän tämä jonkinlaista osaamista vaatii ja aikaa menee, mutta tätä varten on opiskeltu, että tällaisia osataan tehdä, kertoo Arto Sankala.

Lappeenranta GP:ssä on tarkoitus ajaa rata kymmenen kertaa ja kokonaismatka on hieman yli kolme kilometriä.

- Tällä autolla kuluu radalla sen verran energiaa, että sillä saunan lämmittäisi. Saunaa ei lämpimänä pidettäisi, mutta lämmittää sen voisi, tuumaa Sankala.

Koko perheen tapahtuma jokavuotiseksi

Lappeenranta GP:ssä on Joulella pisimmälle -kilpailun lisäksi lihasvoimaisilla autoilla kisattava Saimia race, missä osallistuvat menopelit ovat pääasiassa polkuautoja.

- Yhdessä autossa taisi olla myös polkimet käsille, eli kaikki neljä raaja tekevät työtä ja tuottavat autolle vauhtia, kertoo tapahtumapäällikkö Toni Nikku.

Opiskelijat tahtovat tehdä tapahtumasta jokavuotisen keväisen koko perheen tapahtuman. Kisojen lisäksi Lappeenranta GP:ssä on muun muassa tanssiryhmäesitys, livebändi ja taistelulajiesitys.

Lue seuraavaksi