Uteliaisuus ajaa karhun jäljille

Karhujen talviuniaika on ohi ja metsän kuninkaat kömpivät nyt ulos talvipesistään. Jos ja kun kontion kohtaa, pitäisi havainnosta ilmoittaa suurpetoyhdyshenkilölle.

karhu
Karhun jälki.
Karhun jälki.Mika Moksu / Yle

Keski-Suomessa karhukanta on vahvistunut viime vuosina ja ihminen ja suurpeto joutuvat yhä useammin toistensa reviireille. Karhukanta-arvio muodostetaan suurpetoyhdyshenkilöiden saamien havaintojen perusteella ja kanta-arvio vaikuttaa puolestaan myönnettäviin kaatolupiin.

- Hysteeriset pelkotilat, niitä ei kannata viritellä eikä ylenpalttista hyysäämistäkään, kertoo suurpetoyhdysmies Jari Päivärinta Keuruulta.

Karhun kohtaaminen on yhä todella harvinaista. Toisinaan eläin jättää jälkeensä erityisesti maanviljelijöitä kismittävää tuhoa. Viime vuonna karhuvahinkoja korvattiin Keski-Suomessa noin 20 000 eurolla, mutta summa ei riitä kattamaan hävikkiä.

- Esimerkiksi rehupaalin korvaus pyörii noin 17 euron luokkassa ja sitten kun määrärahat eivät riitä, niin on vielä noin 15-20 prosentin leikkuri, joka tarkoittaa ettei saada edes tuotantokustannuksia siitä. Tämähän varmasti aiheuttaa närää, koska se koskee yleensä niitä samoja ihmisiä, samoja viljelijöitä ja tarkoittaa, että he suhtautuvat entistä negatiivisemmin karhukantaan, kertoo Keski-Suomen Riistakeskuksen alueneuvoston puheenjohtaja Leo Houhala.

Ruokkimiselle ehdoton ei

Karhuhavainnoista pitäisi ilmoittaa suurpetoyhdyshenkilölle. Ihmisten tottuessa karhuihin ilmoitus saattaa kuitenkin unohtua.

- Vaikka karhu yleistyy, niin saattaa kääntyäkin niin päin, että ilmoitukset vähenee, mutta kumminkin kanta nousee. Tämähän se on akilleen kantapää myös tässä asiassa, kuvailee Päivärinta.

Myös petojen ruokkimisesta on tullut ongelma koko maassa. Uteliaat fanit ovat houkutelleet karhuja ruoalla, minkä seurauksena mesikämmenistä on tullut liian tuttavallisia.

- Varmasti tämä ruokinta on hivenen lisännyt näiden city-karhujen esiintymistä. Nyt pitäisi saada ihmiset ymmärtämään, että kaikki ruokinta on kielletty, muistuttaa Houhala.

Jari Päivärinnan mielestä ihmisen pitäisi puuttua karhujen elämään mahdollisimman vähän.