Jäämerestä nousee metaania

NASA on tutkinut metaanipitoisuuksia Pohjoisella jäämerellä. Tutkimuksista selvisi, että metaania nousee merestä ilmakehään. Voimakkaana kasvihuonekaasuna toimivan metaanin lähde on vielä epäselvä.

luonto
Tutkimusalus Polarstern Pohjoisella jäämerellä lähellä pohjoisnapaa.
Tutkimusalus Polarstern Pohjoisella jäämerellä lähellä pohjoisnapaa elokuussa 2011.Mario Hoppmann / Alfred Wegener Institute

Yhdysvaltojen avaruustutkimuslaitos NASA on tehnyt mittauslentoja pohjoisen napa-alueen yllä. Tulokset ovat hämmästyttäneet tutkijat, sillä ilmakehän alakerroksista on löytynyt runsaasti metaania, kirjoittaa englantilainen The Daily Mail (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimustulokset on julkaistu Nature Geoscience -lehdessä. Artikkelissa todetaan, että metaanikaasun lähde voi olla esimerkiksi sulava ikirouta tai Jäämeri, jonka pintakerrokset ovat metaanin kyllästämät.

Jäämeren pinnan läheltä ilmakehästä löydetty metaani ei tutkijoiden mukaan voi olla peräisin ihmisen toiminnasta, koska silloin alueelta olisi löytynyt myös häkää eli hiilimonoksidia.

Metaanilähteitä muuallakin pohjoisessa

Jo aikaisemmin tiedemiehet ovat löytänneet metaanilähteitä Siperian itäpuoleisesta päästä, missä ikiroudan sulaminen tuottaa suuria määriä sitä. Kaukoidän ikiroudasta metaania purkautuu NASA:n mukaan suurin piirtein sama määrä kuin mitä Pohjoisesta jäämerestä nousee ilmakehään.

Lisäksi metaania on havaittu kuplivan merenpohjasta pintaan yksittäisistä kaasulähteistä esimerkiksi Huippuvuorien edustalla.

NASA:n löytämät metaanilähteet ovat kuitenkin huomattavasti laajempia kuin nämä aiemmin todetut, korkeintaan kilometrin laajuiset metaanivuot.

Metaani lämmittää ja hämmentää

Metaanin vapautuminen ilmakehään huolestuttaa tiedemiehiä, sillä metaani on voimakas kasvihuonekaasu ja metaanipäästöt tekevät ilmaston muutosten ennakoinnista entistäkin vaikeampaa.

Pahimmillaan, jos suuret metaanimäärät pääsevät vapautumaan suoraan ilmakehään, vaikutukset ilmastoon voivat olla hyvinkin voimakkaita.

Pohjoisella napa-alueella on tällä hetkellä metaania ilmassa enemmän kuin 400 000 vuoteen, raportissa sanotaan.

Lähteet: The Daily Mail, Nature Geoscience