Grillin hinta kertoo materiaaleista

Kaasugrillien hintahaarukka on muutamasta kympistä jopa useisiin tuhansiin euroihin. Kallis grilli on pitkäaikainen sijoitus, joten ostajan kannattaa harkita mitä grilliltään haluaa.

grillit
grilli
Yle / Mikko Tuomikoski

Grillin ostajan tulee miettiä, millaiseen käyttöön grilli tulee, ja kuinka monelle sillä tehdään ruokaa. Koska valikoima on laaja, ja hintaerot grillien välillä on suuria, tulisi myös miettiä, kuinka pitkäikäiseen grilliin haluaa panostaa.

- Jos haluaa grillin, joka kestää 10 vuotta tai 20 vuotta, pitää olla valmis satsaamaan siihen vähän enemmän, jotta saa hyvistä materiaaleista tehdyn laadukkaan pitkäikäisen grillin. Perusgrillaajalle riittää kahden tai kolmen polttimen grilli. Sitäkääh ei ihan sitä halvinta kannata ostaa, jotta grilli on helppohoitoinen ja kivuton puhdistaa, kertoo K-raudan puutarhaosaston osastopäällikkö Anni Uusitalo.

Kokemattomankin grillinostajan tulisi tarkistaa, millaisista materiaaleista grilli on tehty. Polttimoiden tulisi olla valurautaa tai ruostumatonta terästä ja ritilöiden hyvälaatuista terästä.

- Kun polttimot ovat hyvää materiaalia, lämpö tulee tasaisesti. Polttimot eivät myöskään tällöin tukkeudu ruuasta tippuvasta rasvasta. Valuraudassa on myös se etu, että se varastoi lämpöä.

Edullisissa grilleissä on ohuempaa terästä ja niiden teossa on säästetty ritilämateriaaleissa.

Vaikka grillien hintaero perustuukin juuri materiaalien eroihin, pidemmälle tähtäimellä hyvillä materiaaleilla säästää.

- Edullisissa grilleissä on ohuempaa terästä ja niiden teossa on säästetty ritilämateriaaleissa. Myös polttimot ovat lyhytikäisempiä. Jos ajattelee ekologisesti, niin on fiksua ostaa grilli, joka kestää 10 vuotta, Uusitalo miettii.

Huoltamalla grillille pitkä ikä

Jotta grilli säilyisi käyttökelpoisena mahdollisimman pitkään, on se syytä puhdistaa aina käytön jälkeen, kun grilli on vielä lämmin.

- Grilli kannattaa harjata kevyesti käytön jälkeen teräsharjalla tai messinkiharjalla, riippuen ritilän materiaalista. Kerran kaudessa grillin voi pestä: ei kuitenkaan turhan usein, sillä rasva suojaa laitetta sisältä päin.

Grillauskautta avatessa on hyvä muistaa tarkistaa kaasuletkun kunto. Letkua tulee taittaa mutkalle, jotta näkee, onko siinä hiushalkeamia. Rikkinäinen letku tulisi vaihtaa saman tien.

Talven jälkeen varastosta haetulle grillille tulee tehdä peruspuhdistus. Kun peruspuhdistuksen tekee kerran hyvin, pärjää sillä koko kesän.

- Grilli lämmitetään lämpimäksi. Ritilät käydään harjalla läpi ja sisäpinnat pestään sienellä. Sisäpinnoilla apuna voi käyttää myös rypistettyä foliopaperia. Ulkopinnat voi pestä rätillä ja pesuaineliuoksella, Uusitalo kertoo.