Eettinen vappukala on paikallista

WWF:n tuoreen, eettisen kampanjan mukaan paikallinen, kestävästi kalastettu kala on kaikkein suositeltavinta. Eniten Suomessa kuitenkin ostetaan norjalaista kassilohta, joka kasvatetaan rehuilla merialtaissa.

Kotimaa
Perämeren siika pysyy kestosuosikkina Oulun kauppahallissa.
Perämeren siikaa saa Oulun kauppahallista ympäri vuoden.Yle / Arto Veräjänkorva

Vapun juhlapöytään löytyy helposti myös paikallista ja eettistä kalaa.

- Vappubrunssille voisi laittaa erilaisia marinoituja maustesilakoita. Minusta se on eettistä kalaa, jota kannattaisi enemmän käyttää. Lisänä voisi olla ahven, jota tulee tällä hetkellä runsaasti, se on ehkä aliarvostettu, mutta yksi parhaista kaloista, kalakauppias Jussi Haanpää Oulun kauppahallista suosittelee.

Eniten vapuksi ostetaan silti valmista, helposti esille nostettavaa kalaa.

- Silliä! Tosin näyttää, että sillinsyöjät koko ajan vähenevät. Loimulohi on kestosuosikki, samoin savustetut kalat.

Onko kassilohi eettistä

Suomeen tuodaan vuosittain myyntiin 30 miljoonaa kiloa norjalaista, merialtaissa kasvatettua lohta. Tuontikalaa syödään kaksi kertaa enemmän kuin kotimaista.

Oulun kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Outi Kaski suosittelee lähikalaa, mutta ei tuomitse kassilohen kauppaa.

- Norjalainen lohi vie markkinoita kotimaiselta kalalta. Mutta toisaalta se on halpa raaka-aine erilaisille kalatuotteille.

- Luin juuri erästä tilastoa, jonka mukaan tietyllä rehumäärällä voidaan kasvattaa 6,5 kiloa lohta, pari kiloa kanaa ja alle kilo lammasta. Eli proteiinia ja hyviä rasvahappoja saadaan enemmän lohesta, mikä on tavallaan eettisempää, Outi Kaski pohtii.

Lohenkasvatuksen vesistöhaitat jäävät Kasken mukaan paikallisiksi, ja Norjassa ravinteet sekoittuvat Atlantin suuriin vesimääriin.

Paikallinen lohi ja siika jakaa mielipiteitä

Oulun kalatalouskeskus on liittynyt WWF:n kestävän kalatuotannon kampanjaan.

Kampanja on herättänyt julkista keskustelua, jonka vuoksi suurten kauppaketjujen kerrotaan jo varovan kotimaisen lohen ja siian ostoja.

Toiminnanjohtaja Outi Kaski kiittelee WWF:n suosituksia, mutta vapauttaisi sen rajoituksista paikallisen lohen ja siian.

- Merilohta ja vaellussiikaa voidaan ylipäätään kalastaa istutusten takia. Niiden lisääntymisjoet on padottu, ja taloushaittoja kompensoidaan istutuksilla.

- Syömme pitkälti juuri istutuskaloja. Minä ainakin syön Perämeren siikaa ja syön vastaisuudessakin!