Vastaanotolla on vastassa yhä useammin ulkomaalainen lääkäri

Ulkomaalaisista lääkäreitä on tullut pysyvä osa suomalaista terveydenhuoltoa. Lääkäripulassa osaajia on värvätty niin pienille kuin vähän isommillekin paikkakunnille muun muassa Virosta.

terveys
Erikoislääkäri Viivi Eilart tutkii potilaan korvaa.
Erikoislääkäri Viivi Eilart tutkii potilaan korvaa.Yle / Pasi Takkunen

Lääkäripula on tuonut ulkomaalaiset lääkärit suomalaisille vastaanotoille. Enää ei ole harvinaista, että hoitoa saa esimerkiksi venäläiseltä tai virolaiselta lääkäriltä. Ulkomaalaiset lääkärit, varsinkin virolaiset ovat tyytyväisiä Suomessa työskentelyyn.

Yksi tyytyväisistä on Seinäjoella työskentelevä lastentautien erikoislääkäri Erika Reismaa, joka muutti pysyvästi Suomeen reilut puoli vuotta sitten. Hänen mielestään eteläpohjalaiset potilaat ovat ystävällisiä ja rauhallisia sekä kuuntelevat tarkkaan lääkärin ohjeita.

Palaute ulkomaalaisista lääkäreistä vaihtelee laidasta laitaan. Esimerkiksi netissä keskustelu käy kuumana. Myös lääkäreiden suomen kielen taitotaso aiheuttaa välillä ongelmia. Esimerkiksi apteekit ovat joutuneet selvittelemään reseptejä jälkikäteen. Erika Reismaallekin kieli oli aluksi vaikeaa.

- Kun tulin tänne niin tunsin kuinka vaikeaa Suomen kirjakieli on. En osannut kirjoittaa paljoakaan. Virossa kirjoitin artikkeleita ja kertomuksia. Kirjoitin mustaa valkoiselle ja valkoista mustalle, mutta täällä en osannut kirjoittaa yhtään sanaa, Reismaa muistelee.

Reismaan kollega korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Viivi Eilart on hakenut kokemuksia suomalaisesta terveydenhuollosta ja kiertänyt terveyskeskusten sekä yksityisen puolen vastaanotoilla Kajaanissa, Kokkolassa sekä Seinäjoella. Eilart työskentelee kahden viikon välein vuorotellen Virossa ja Suomessa. Hänellä on syntynyt selvä käsitys siitä, miksi virolaiset lääkärit haluavat tulla Suomeen töihin.

- Virossa ei terveydenhuollossa ole niin paljon rahaa. Tästä tulevat nämä ongelmat, että potilaat ovat vähän ärsyyntyneitä ja heillä on stressiä. Viime kerralla minulla oli vastaanotolla 55 potilasta. Tämä vie myös lääkärin stressiin. Kun minulla on ollut kaksi viikkoa töitä kotimaassa, niin haluan tulla takaisin tänne, toteaa Eilart.