Katutaide rantautuu Lappeenrantaan

Paikallisilla taiteilijoilla on suuret suunnitelmat kaupungin ilmeen värittämiseksi. Työ aloitettiin perjantaina citykorttelista. Suuren seinämaalauksen luominen vie aikaa, voimia ja noin 60 purkkia spraymaalia.

kulttuuri
Jukka Hakanen maalaa seinämaalausta Tapanaisen taloon Lappeenrannassa.

Jukka Hakanen ei ehdi viikonloppuna juuri rentoutua. Lappeenrannan Tapanaisen taloon pitäisi maalata reilun 30 neliön kokoinen muraali, eli seinämaalaus.

- Iso on. Tarpeeksi iso, Hakanen naureskelee.

Mieluummin minä katselen hienoja seinämaalauksia, kuin vaikka pikavippimainoksia

Satu Musakka, taiteilija, Lappeenranta

Työtä helpottaa se, että maalaukseen on saatu kaupungin lupa. Se sopii mainiosti Hakaselle, joka ei saa kiksejä laittoman katutaiteen tekemisestä.

- Ne graffitikokeilut jäi pariin kertaan. Ei se oikein ollut mun juttu. Ja tämän kokoisen maalauksen tekeminen olisi pimeässä aika hankalaa, Hakanen tuumaa.

Taidetta talkoovoimin

Tapanaisen talon lisäksi uuden ilmeen saavat työmaata ympäröivät vaneriseinät, sekä Kangaskulman ikkunoiden vanerilevyt. Vapunpäivänä ja vappuaattona maalaustalkoisiin voivat ottaa osaa myös kaupunkilaiset.

- Tämä sitouttaa kaupunkilaiset kaupunkiin, kun he pääsevät itse vaikuttamaan ympäristöön. Toivottavasti päästään hieman pidemmälle siitä, että joku kirjoittaa oman nimensä seinään, sanoo maalauksia suunnitellut taiteilija Satu Musakka.

”Meill o´! (Kotikatukarkelot)” -nimellä kulkevat kadunmaalaustalkoot on masinoinut lappeenrantalainen 80N taideyhdistys.

Katutaidebuumi saapuu Suomeen

Maailmalla katutaide elää voimakasta nousukautta. Musakka uskoo, että Suomi seuraa perässä.

- Tämä on laaja ilmiö, ihmiset haluavat ottaa kadut haltuunsa. Ja ketä nämä haittaisivat? Mieluummin minä katselen hienoja seinämaalauksia, kuin vaikka pikavippimainoksia, Musakka toteaa.

Jukka Hakanen toivoo, että katutaide ei jää nopeasti ohimeneväksi ilmiöksi.

- Nyt on taottava, kun rauta on kuumaa. Pitää mennä eteenpäin ja keksiä uutta. Ja tehdä myös sellaisia töitä, jotka uppoaa suureen yleisöön, hän miettii.

Lappeenrannan päättäjät myöntyväisiä

Katutaiteen vallankumous ei kuitenkaan käy käden käänteessä. Luvattomat maalaukset yleensä poistetaan katukuvasta. Virkamiehet luitenkin vilauttelevat vihreää valoa, kunhan ja taiteilijat jaksavat raivata tiensä lupaviidakon läpi.

- Taiteilijoiden kädenjälkeä tulisi kaupunkikuvassa näkyä enemmän. Ongelmana on yleensä ollut se, että haetaan jännitystä siitä, että maalaus tehdään luvatta, sanoo Lappeenrannan rakennustarkastaja Päivi Salminen.