Hyppää sisältöön

Asiantuntija uusista vakuuspapereista: Tyhjää täynnä

Valtiovarainministeriö julkisti perjantaina osan Kreikan kanssa solmitun vakuusjärjestelyn asiakirjoista. Nyt julkistetuista papereista ei kuitenkaan selviä mitään olennaisia yksityiskohtia vakuusjärjestelystä.

Kuva: Yle

Varman korkosijoitusjohtaja Wilhelm Backlund tutustui Yle Uutisten pyynnöstä valtiovarainministeriön perjantaina julkistamiin Kreikka-vakuusasiakirjoihin. Backlundin mukaan papereista on siivottu kaikki olennainen tieto ja jäljellä ovat vain sopimukseen liittyvät lomakepohjat.

- Faktisesti tästä sopimuksesta on poistettu kaikki oleellinen taloudellinen tieto. Eli näistä sopimuksista ei saa mitään uutta muuta kuin varsinaiset lomakkeet. Sisältö on poistettu kokonaan, Backlund sanoi Yle Uutisten haastattelussa.

Valtiovarainministeriön julkistamat asiakirjat eivät Backlundin mukaan kerro mitään Suomen ja Kreikan välisestä sopimuksesta. Niinpä niistä ei voi vetää mitään johtopäätöksiä siitä, miten edullinen vakuusjärjestely Suomelle on.

- Koska tästä tekstistä on poistettu kaikki taloudellinen informaatio, minä en ainakaan voi ottaa tästä mitään selvää enkä voi antaa mitään käsitystä siitä. Sitä informaatiota ei noista papereista löydy, Backlund totesi.

Valtiovarainministeriön mukaan asiakirjoista selviää kuitenkin sopimuksen runko.

- Sopimuksen runko näkyy, mutta se on tosiaan tällainen vakiosopimus, jossa määritellään erilaisia perusteita, mutta taloudellista vaikutusta ja faktisia numeroita siellä ei ole. Se on pelkästään blanco-lomake, Backlund arvioi.

Valtiovarainministeriö kertoo salanneensa vakuussopimusasiakirjat edelleen siltä osin kuin niistä ilmenee kreikkalaisten pankkien ja kansainvälisen investointipankin nimi- ja muut yksilöintitiedot sekä sopimusten yksityiskohtaiset, liiketoiminnalliset sopimusehdot.