Laukusta kuolleena löytyneen brittiagentin kohtalo hämmentää yhä

MI6:n koodinmurtaja löydettiin putkikassista kotinsa kylpyammeesta. Asiantuntijat eivät tiedä, menikö agentti kassiin itse vai tunkiko joku hänet sinne.

Ulkomaat

Britanniassa laukusta kuolleena löytyneen agentin kohtalo on yhä epäselvä. Kuolinsyyntutkijat ovat kallistumassa sille kannalle, että tapaukseen liittyy ulkopuolinen henkilö. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

Britannian ulkomaan tiedustelupalvelun MI6:n palveluksessa ollut koodinmurtaja Gareth Williams, 31,löydettiin kuolleena putkikassista kotinsa kylpyammeesta elokuussa 2010. Tutkijat ovat selvittäneet, pystyikö agentti sulloutumaan itse kassiin vai tunkiko joku hänet sinne.

Haasteellista jopa Houdinille

Asiaa tutkinut ahtaiden tilojen pelastusasiantuntija Peter Faulding sanoi perjantaina, että jopa kahlekuningas Harry Houdinin olisi ollut melko haasteellista lukita itseään kassin sisälle. Faulding sanoi yrittäneensä lukita itsensä kassiin 300 kertaa, ja epäonnistui joka yrityksellä.

- Päätelmäni on, että Williams laitettiin kassiin tajuttomana tai hän oli jo kuollut ennen kuin joutui kassiin, Faulding sanoi kuolemansyyntutkijoille.

Aivan mahdottomana Faulding ei kuitenkaan pidä sitäkään vaihtoehtoa, että Williams olisi saanut tungettua itse itsensä kassiin. Kassi oli kooltaan 81 kertaa 48 senttiä.

Samaa mieltä oli toinen ahtaiden tilojen asiantuntija, joka itse epäonnistui asiassa yli sata kertaa.

- Jotkut ihmiset voivat tehdä ihmeellisiä asioita, ja Williams saattoi hyvin olla yksi noista henkilöistä, arveli William MacKay.

Folding kuitenkin sanoi pitävänsä melko merkillisenä sitä, että agentti olisi päässyt kassiin jättämättä jalan- ja sormenjälkiä ammeen reunoihin ja kaakeleihin. Poliisi ei löytänyt niistä mitään jälkiä.

Agentti Williamsin perhe sanoo, että jotkut "pimeisiin taitoihin" erikoistuneet agenttikollegat olisivat yrittäneet lavastaa Williamsin kuoleman.

Kuolinsyytä ei myöskään ole voitu todeta sen vuoksi, että MI6:lta kesti viikon, ennen kuin Williamsin huomattiin kadonneen.

Williamsin tietokoneelta löytyi todisteita käynneistä sitomisfantasioihin erikoistuneilta nettisivuilta. Lisäksi asunnosta löytyi lähes 25 000 euron arvosta korkealuokkaisia naisten vaatteita ja kenkiä.

Lähteet: AFP