1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Järkälemäinen silta nousi Vladivostokiin

Venäjän "Golden Gate" on maailman suurimpia teräsköysisiltoja. Korkeutta rakennelmalla on 226 metriä vedenpinnasta.

Ulkomaat
Keskeneräinen silta aamuhämärässä.
Igor Lischuk / EPA

Venäjän Vladivostokiin on valmistunut yksi maailman suurimmista vinoköysisilloista. Se yhdistää Vladivostokin keskustan ja Venäläisen saaren Japaninmeressä. Viimeistelytöiden, kuten asfaltin valamisen jälkeen silta on tarkoitus ottaa käyttöön heinäkuussa.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan pääministeri Vladimir Putin seurasi videoyhteydellä sillan seremoniallista valmistumishetkeä aiemmin huhtikuussa. Pääministeri totesi, ettei malta odottaa pääsevänsä autoilemaan siltaa pitkin saareen.

Venäläisellä saarella on määrä pitää tämän vuoden syyskuussa Tyynenmeren talousliiton Apecin huippukokous. Siltaa tavoiteltiin alusta pitäen tapausta varten valmistuvaksi. Neuvostoaikaan saari oli sotilaskäytössä, eikä sinne päässyt kuin erityisluvalla.

Sillanrakentajat ylpeilevät sillä, että jättirakennelman rakentaminen on vienyt ennätysmäisen vähän aikaa. Hanke pääsi vauhtiin kesällä 2008 ja rakennustyöt kestivät yhteensä 44 kuukautta. Aivan ongelmitta rakentaminen ei sujunut, sillä viime joulukuussa silta syttyi tuleen. Korkeat liekit nuolivat keskeneräistä siltaa 500 neliömetrin alalta, mutta säästivät sillan tukirakenteet. Palo ei viivyttänyt rakentamista.

Uutissivusto Gazeta arvioi, että urakka on voinut hyvin olla sillanrakennushistorian kalleimpia. Projekti on työllistänyt useita suomalaisia rakennusalan yrityksiä.

Lähteet: Itar-Tass

Lue seuraavaksi