1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kakkonen: Säätiöt ja ay-liike nyt vaalirahoituksen suurin ongelma

Liikemies Kyösti Kakkosen mukaan liike-elämän vaalirahoitus on nyt avattu. Vaalirahoituksen suurimpana ongelmana hän näkee nyt "sisäsiittoiset, hämäräkähminnän tyyssijoina toimivat" säätiöt.

Kotimaan uutiset
Liikemies Kyösti Kakkonen.
Vaalirahoitusta koskeneesta rikossyytteestä vapautunut liikemies Kyösti Kakkonen vaatii läpinäkyvyyttä säätiöiden ja ammattiyhdistysliikkeen jakamaan vaalirahoitukseen. Kakkosen mielestä säätiöiden ja ay-kentän kautta jaettavan rahoituksen pitäisi olla vastaisuudessa yhtä avointa kuin yritysten ja yksityisten antama vaalituki.

Vaalirahoitusta koskevasta rikossyytteestä vapautuneen liikemies Kyösti Kakkosen mukaan vaalirahoituksen suurin salamyhkäisyys kätkeytyy säätiöiden ja ammattiyhdistysliikkeen kautta jaettavaan tukirahaan, ei liike-elämän rahoitukseen.

Kakkosen mielestä säätiöiden ja ay-kentän kautta jaettavan rahoituksen pitäisi olla vastaisuudessa yhtä avointa kuin yritysten ja yksityisten antama vaalituki.

Yritysjohtajan mielestä politiikan todellinen doping on nyt säätiöiden ja ay-kentän kautta jaettava massiivinen vaalituki, eikä enää kohun myötä jo avattu liike-elämän rahoitus.

Kakkonen hämmästelee miksi yleishyödylliset säätiöt, joiden kenttänä on esimerkiksi urheilu, lääketiede tai kulttuuri ovatkin nyt tukeneet poliittisia tarkoitusperiä. Kakkonen myös ihmettelee, miksi säätiöt saavat ylipäätään antaa vaalitukea.

- Säätiön rakenteeseenhan kuuluu, että ne ovat hyvin suljettuja sisäsiittoisia, eräänlaisia hämäräkähminnän tyyssijoja. Hämmästelen esimerkiksi sitä, ovatko ruotsalaisen kansanpuolueen edustajat eräänlaisia säätiöasiamiehiä tämän päivän eduskunnassa, Kakkonen toteaa.

Yle uutiset tavoitti rkp:n puheenjohtajan Stefan Wallinin, mutta Wallin sanoi, ettei näe tarpeelliseksi kommentoida Kakkosen puheita.

- Nämä kaksi ilmiötä ovat minusta äärimmäisen huolestuttavia ja näen niissä aika tavalla sairaita ja epämääräisiä piirteitä. Emme tiedä niitä motiiveja, millä perusteella rahoja jaetaan ja avoimuuttahan heidän toiminnassaan ei ole lainkaan.

Oikeusministeriössä valmistellaan parhaillaan säätiölain uudistamista. Säätiöitä valvovan Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan valtaosa säätiöistä toimii kyllä jo nyt avoimesti, mutta poikkeuksiakin löytyy.

- On syytä noudattaa hyvää hallintotapaa ja avoimuutta tilinpäätöstietojen sekä toiminnan raportoinnissa. Aina on syytä toimia ja tiedottaa mahdollisimman avoimesti ja läpinäkyvästi, Patentti- ja rekisterihallituksen rekisteripäällikkö Juha Viertola toteaa.

Lue seuraavaksi