NY Times: Apple kiertää miljardiluokan veroja

Pienet konttorit eri puolilla maailmaa käärivät voitot. Applella niitä on muun muassa Neitsytsaarilla, Luxemburgissa, Irlannissa ja verottomassa Nevadan Renossa.

talous
Applen logo ihmisten yläpuolella
Justin Lane / EPA

Sanomalehti New York Timesin mukaan amerikkalainen it-jätti Apple välttää miljardien eurojen verot pitämällä toimistoja veroparatiiseissa. Esimerkiksi uhkapelikaupunkina tunnetussa Renossa Nevadan osavaltiossa yritysvero on nolla, ja siellä toimii Applen sijoitushaara Braeburn Capital.

Applen pääkonttori sitä vastoin on Kaliforniassa, missä yritysvero vastaa lähes yhdeksää prosenttia.

Aiemmin yhtiön johtoon lukeutunut Robert Hatta kertoo, että Euroopassa rahaliikenteen reititys Luxemburgin kautta on tuonut Applelle huomattavaa verohelpotusta. Hatta johti vuoteen 2007 saakka musiikkipalvelu iTunesin myyntiä ja markkinointia Eurooppaan.

Lataukset ovat eri asia kuin traktorit tai teräs, joita voi käsin koskea.

Robert Hatta

- Lataukset ovat eri asia kuin traktorit tai teräs, joita voi käsin koskea. Siksi ei ole väliä, ovatko tietokoneet Ranskassa vai Englannissa, Hatta kuvaa.

Hattan kuvaamasta logiikasta hyötyy yhtä lailla moni muukin yhtiö, jonka tuotteet ovat digitaalisia tai jonka voitot tulevat vaikkapa ohjelmistopatenttien rojalteista. Näitä ovat esimerkiksi Google, Amazon ja Microsoft. Erityisen hyödyttäviä verohelpotukset ovat Applelle, jonka voitot ovat omaa luokkaansa.

Sanomalehdelle antamassaan lausunnossa Apple sanoo, että sen liiketoiminta on takuulla eettisesti hyväksyttävää ja nojaa lakeihin sekä tilinpitosääntöihin. Lausunnossa painotetaan vielä erikseen, että yhtiö maksaa paikallisilla ja kansallisilla tasoilla valtavat määrät veroja.

New York Timesin tietojen mukaan Applen verotusta hoidetaan myös Brittiläisten Neitsytsaarien, Hollannin ja Irlannin läpi. Kaikki nämä verottavat yrityksiä tunnetun nimellisesti. Näissä konttoreissaan Applella ei välttämättä ole paljon muuta kuin postilaatikko, sanomalehti kertoo.

Lähteet: AFP