Norjan poliisi usutti koirapartion laser-sohijan perään

Mies yritti sokaista norjalaisen poliisihelikopterin lentäjän laserkynällä. Suomessa lentäjät rinnastaisivat laser-lelut aseisiin.

Ulkomaat

Oslon poliisi suhtautui ankarasti laser-osoittelijaan, joka tähtäsi valosäteellä sunnuntain vastaisena yönä poliisihelikopteria.

Paikalle komennettiin jalkapartio, ja poliisikoira johti 41-vuotiaan epäillyn jäljille, kertoo iltapäivälehti Aftenposten.

- Laserkynä löytyi, poliisi kertoo lehdelle.

Myös norjalaiset lentokoneen lentäjät ovat joutuneet maasta laserkynillä sohivien sokaisemiksi. Tehokkaat laserpisteet leviävät ohjaamossa koko ikkunan peittäväksi valomassaksi ja sokaisevat lentäjät kymmeniksi sekunneiksi.

Suomen lentäjäliitto esimerkiksi vaatii, että osoittelu kirjattaisiin koko EU:ssa rikoslakiin. Tapauksia oli viime vuonna Suomessa kymmeniä, ja tekijöitä on hankala saada selville.

Norjan kaltainen sattumus todistettiin vain muutamaa päivää aiemmin Tanskan Pohjois-Jyllannissa. Paikallismedia kertoo, että poliisihelikopteri oli keskiviikkona haravoimassa maastoa kadonneen henkilön etsinnöissä, kun joku vaikeutti työtä entisestään sokaisemalla lasersäteellä.

Britanniassa puolestaan langetettiin yhdeksän kuukauden vankeustuomio 22-vuotiaalle poliisihelikopterin sohijalle viime viikolla. Osoittelija oli vesittänyt Skotlannissa kadonneiden pikkulasten helikopterietsinnät. BBC:n mukaan katuva mies tunnusti teon poliisille.

Aiemmin tässä kuussa toinen brittimies vältti vankilatuomion samanlaisesta sohimisesta. Hän sanoi, ettei tiennyt laserin tehoa ja oli vain tarkoittanut leikittää sillä koiriaan, kertoo sanomalehti Guardian.