Kiina pidätti aktivistin toisen karattua

Tunnettu aktivisti Hu Jia on jälleen poliisin hoteissa. Hu on hiljattain Kiinan viranomaisten kynsistä paenneen toisinajattelijan Chen Guangchengin läheinen ystävä.

Ulkomaat
Hu Jia kasvokuva
Hu Jia kahvilassa lähellä kotiaan Pekingissä.Bill Smith / EPA

Pekingin poliisi on pidättänyt hallituksen arvostelijana tunnetun Hu Jian vain viikon kuluttua toisen tunnetun toisinajattelijan pakenemisesta.

Hu Jian vaimo tiedotti miehensä pidätyksestä internetin Twitter-palvelussa sunnuntain vastaisena yönä.

Viime vuonna vapautunut Hu Jia istui mielipidevankina yli kolme vuotta. Hän kampanjoi muun muassa ihmisoikeuksien, ympäristön ja Aidsia sairastavien puolesta. Syytteet hän sai kumouksellisesta kiihottamisesta kansanvaltaa vastaan. Hu valittiin vankeusaikanaan EU:n ihmisoikeuspalkinnon saajaksi.

Hun kotiarestissa pidetty ystävä Chen Guangcheng nousi otsikoihin perjantaina, kun internetissä levisi hänen karkaamisestaan kertova video. Kiina ei ole virallisesti kommentoinut asiaa.

He tekevät tällaista, koska sokea mies puolustaa oikeuksia.

Kiinalainen kauppias

Ihmisoikeusjärjestö China Aidin mukaan Chen pääsi livohkaan vartijoiltaan ja sai kyydin Yhdysvaltain lähetystöön, missä hänen väitetään olevan nyt turvassa. Myöskään Yhdysvallat ei kommentoi mitään tietoja Chenin olinpaikasta.

Chenin kotikylässä Shandongin maakunnassa hämmästellään ja jopa epäillään, miten sokea mies olisi karannut valvonnasta. Uutistoimisto AFP:n haastattelemat kyläläiset päivittelevät talon ympärille korotettuja muureja ja ympärivuorokautista vartiointia, jonka he arvelevat maksavan valtiolle suhteettomia summia.

- He tekevät tällaista, koska sokea mies puolustaa oikeuksia. Hän on vaikeuksissa puolustettuaan ihmisoikeuksia, paikallinen kauppias toteaa AFP:lle.

Lähteet: AFP