1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Sudan lupaa kotiuttaa poliisinsa Sudanin öljyalueelta

Kiistelty öljyalue on kiristänyt viime kesänä itsenäistyneen Etelä-Sudanin ja Sudanin välejä. Sudan on julistanut hätätilan osiin rajamaakunnistaan.

Ulkomaat

Etelä-Sudan vetää kaikki poliisinsa pois kiistellyltä Abyein alueelta, joka kuuluu hallinnollisesti Sudaniin. Etelä-Sudan on vakuuttanut YK:lle olevansa valmis lopettamaan väkivaltaisuudet pohjoisen naapurinsa Sudanin kanssa.

Sudanin presidentti Omar Hassan al-Bashir on puolestaan määrännyt hätätilan osiin Etelä-Kordofania, Valkean Niilin ja Sinnarin maakuntia, jotka sijaitsevat Etelä-Sudanin rajalla.

Hätätila on ollut voimassa Darfurissa jo vuosikymmenen. Sinisen Niilin alueelle se julistettiin viime syksynä etnisten kapinoiden alettua. Hätätilan aikana presidentti voi perustaa erityisiä tuomioistuimia käsittelemään muun muassa terrorismiksi luokiteltuja tapauksia.

Kansainvälinen rikostuomioistuin syyttää Bashiria sotarikoksista, kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Darfurissa.

Sudanien talous heikkenee entisestään

Afrikan unioni on vaatinut osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet ja YK on kehottanut niitä vetämään joukkonsa pois kiistellyltä alueelta maiden liki 2 000 kilometriä pitkältä rajalta.

Konfliktin vuoksi molempien maiden öljyntuotanto on liki pysähdyksissä. Keskeytyksellä on ollut suuri vaikutus maiden muutenkin epävarmaan talouteen.

Etelä-Sudanin mukaan ainakin 21 ihmistä on kuollut viikonlopun aikana Etelä-Sudanin armeijan ja Sudanin tukemien kapinallisten taisteluissa Etelä-Sudanin öljyalueella.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi