Joka viides epävarma tai valmis vaihtamaan puoluetta

Suomalaisten puolueuskollisuus horjuu. Uskollisimpia näyttävät olevan kokoomuslaiset, joiden puolue onkin yhä Suomen suurin.

politiikka
Kuvassa Keskustan ja Perussuomalaisten vaalikojut vierekkäin. Ilmapalloja molemmissa.
YLE / Anssi Leppänen

Enemmistö suomalaisista äänestää kuntavaaleissa samaa puoluetta kuin eduskuntavaaleissa. Loppuviikosta ilmestyneen suurimpien puolueiden TNS Gallupilta tilaaman puoluebarometrin mukaan joka viides äänestäjä on epävarma tai valmis vaihtamaan puoluetta.

Mutta ovat puolueetkin myllerryksessä. Iso kuntapuolue keskusta hakee nyt paljon muutakin kuin johtajaa.

- Siinä mielessä toki keskusta on eniten tapetilla. Myöskin kyseessä on enemmän kuin tavanomainen puheenjohtajavaali. Siinä otetaan suuntia politiikassa laajemminkin, arvioi politiikan tutkija Ville Pernaa Turun yliopistosta.

Arvoitus ovat myös perussuomalaiset. Puolueen suosio on sulanut eduskuntavaalien jytkyn jälkeen. Puoluebarometrin mukaan perussuomalaisten äänestyspäätöstä kuntavaaleissa ohjaa se, millaista linjaa puolue ajaa valtakunnan tasolla. Politiikan tutkija Ville Pernaan mielestä perussuomalaisilla on nyt ratkaisun paikka.

- On kiinnostavaa nähdä, sosiaalistuuko perussuomalaiset ja heidän näyttävimmät edustansa tähän järjestelmään vai jatkuuko tämä tietynlainen sopeutumattomuus. Epäilen että tapahtuu molempia, Pernaa pohtii.

Puolueuskollisinta väkeä ovat kokoomuksen kannattajat. 16 prosenttia kokoomusta eduskuntavaaleissa äänestänyttä ilmoittaa vaihtavansa tai ainakin harkitsevansa vaihtaa puoluetta kuntavaaleissa.

Yle Uutisten lauantaina julkistamassa Taloustutkimuksen kannatusmittauksessa kokoomus sai 22,6 prosentin kannatuksen.

Puolueen suosioita ei näytä heilauttavan edes Ilkka Kanervan saama lahjustuomio.

- Tämä on pikemminkin poikkeus, että huomio on kiinnittynyt kokoomukseen viime viikkoina, keskustassa se huomio on ollut kuitenkin jo vuosia, Pernaa sanoo.