1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Politiikka katoaa työväenlauluperinteestä

Politiikka on häviämässä myös nykyisten työväenlaulujen sanoituksista. Vappuna kuullaan perinteisten marssien sijaan yhä enemmän nuorison suosimaa rokkia ja poppia.

politiikka
Punalippuja työväen vappumarssilla vuonna 1989.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Monet kuorot ja soittokunnat ovat jo poistaneet nimestään viittauksen työväkeen, sillä mielikuva politiikasta karkottaa keikkatarjoajia ja jäseniä.

Esimerkiksi Imatran työväensoittajat vaihtoi muutama vuosi sitten nimensä Imatran puhallinorkesteriksi.

- Vaihdettiin, koska näin myö saadaan kaupungilta esiintymisiä ja soitetaan niin sanotusti puoleettomasti, kommentoi orkesterin johtaja Hannu Sopanen.

Politiikka on hävinnyt myös uusien työväenlaulujen sanoituksista. Poliittisuudesta on tullut arka aihe, eikä sitä haluta liittää musiikkiin.

- Tänä päivänä poliittiset latingit näissä on todella vähäiset. Vappu on oikeastaan ainut poliittinen tilaisuus, mikä meillä on on vuosittain, sanoo Lappeenrannan Työväenyhdistyksen soittokunnan kapellimestari Antti Hirvikallio.

Samalla työväenmusiikkiperinteeseen liittyvät tapahtumat, kuten vappumarssit, ovat häviämässä.

- Vielä 70-luvulla oli satoja jos ei tuhansia marssijoita. Nykyään politiikka on niin neutraalia, ettei sitä aatteen puolesta sillä lailla lähdetä enää marssimaan, Hirvikallio sanoo.

Lue seuraavaksi