Onko vielä oikeistoa ja vasemmistoa?

Työväki nauttii vapaastaan vappuna, vaan onko työväen puoluetta enää Suomessa oikeasti olemassakaan. Tamperelaisdosentin mielestä pelkän puheen perusteella on vaikea erottaa, onko poliitikko keskustalainen, demari tai kokoomuslainen.

politiikka
Punalippuja työväen vappumarssilla vuonna 1989.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Keskustelu oikeiston ja vasemmiston eroista herää etenkin vapun tietämissä. Hyvin yleinen väite on, että varsinkin talouspolitiikassa on vaikea nähdä vaihtoehtoja.

- Suomalaisessa konsensusdemokratiassa pyritään välttämään suuria kiistoja. Onhan kokoomuksessakin nykyään puolueen vasemmistosiiven porukka vallassa, pohtii Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Rauli Mickelsson.

Näkemys tulonjaosta erottaa

Mickelsson arvioi kuitenkin, että ainakin suhtautumisessa tulonjakoon on eroa. Vasemmisto ajaa tasaista tulonjakoa, kun taas oikeiston mielestä kyvykkyydestä, osaamisesta ja puurtamisesta pitää maksaa suurempi korvaus.

- Vasemmiston mielestä valtion tai jonkun esivallan tulee huolehtia siitä, että tulonjako on tasainen. Oikeisto pitää tasaista tulonjakoa huonona, se vaan laiskistaa ihmiset.

Vappupuheissa ja muissa julkisissa esiintymisissä politikot tuovat Mickelssonin mielestä esiin hyvin puolueidensa linjoja, jotka eroavat selkeästi toisistaan. Puolueohjelmat on laadittu kuitenkin varsin moniselitteisiksi.

- Kyllä niissä yhteyksiä on paljonkin. Nämä kaikki menevät limittäin.

Ammattipoliitikot osaavat tuoda puheissaan esiin puolueen ohjemaa, mutta...

- Eihän voida pelkän puheen perusteella suoraan sanoa, onko henkilö keskustalainen, demari tai kokoomuslainen, Mickelsson sanoo.

Työväen asialla

Mikä sitten on nykypäivänä työväen puolue?

- Nimitys työväen puolue on usein liitetty vasemmistoon, mutta kyllä se aika moninainen käsite. Esimerkiksi Hitlerin puolue oli työväen puolue ja perussuomalaisten johtaja pitää väkeään työväen puolueena, Mickelsson sanoo.

Jos termiä ajattelee globaalisti, suomalaiset ja länsimaat yleensä edustavat Mickelssonin mielestä porvaristoa. Työväki asuu Aasiassa, jossa monet kulutustuotteet nykyään valmistetaan.