1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylipainoisilla lapsilla hyvin vaarallista diabetestä

Lasten ylipainon yleistyessä, aikuistyypin diabetestä havaitaan yhä enemmän myös lapsilla. Yhdysvalloissa taudin hoito on osoittautunut erittäin vaikeaksi.

terveys

Lasten ylipainon yleistyminen on saanut aikaan huolestuttavan ilmiön Yhdysvalloissa. Tyypin 2, eli ns. aikuistyypin diabetestä ilmenee yhä enemmän myös nuorilla. Taudin hoito on osoittautunut hyvin vaikeaksi.

Ennen 1990-lukua aikuistyypin diabetes oli lapsilla käytännössä tuntematon. Vuosina 2002 - 2005 on kuitenkin löydetty vuosittain noin 3 600 uutta tapausta. Uudempia tilastoja ei ole käytössä.

Tyypin 2 diabetes on yleensä seurausta henkilön runsaasta ylipainosta ja liikkumattomasta elämäntavasta. Sairastumiseen liittynee myös perinnöllinen alttius. Kun potilaan keho ei kykene kontrolloimaan verensokerin muutoksia, seurauksena on mm. sydän- ja verisuonitauteja, sokeutta, amputaatioita ja hermostohäiriöitä.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin 700 aikuistyypin diabetekseen sairastunutta 10 - 17-vuotiasta neljän vuoden ajan. Potilaat jaettiin kolmeen ryhmään, joille annettiin erilaista hoitoa.

Hoitotulokset olivat masentavat. Millään hoitomuodolla ei potilaiden verensokeria saatu kunnolla hallintaan.

Tutkijat huomasivat myös, että 2-typin diabetekseen sairastuneilla lapsilla ennuste oli huono. Yleensä diabeteksen seuraukset kehittyvät pikkuhiljaa iän myötä. Koska lapset saavat taudin jo nuorina, he ehtivät sairastaa kauan, joten oireetkin pahenevat vastaavasti, ellei tautia saada kuriin. Lapsilla tauti tuntuu myös etenevän huomattavan nopeasti.

Tutkijat arvelevat, että lasten 2-tyypin diabeteksen hoitoon tarvitaan hyvin tarkasti räätälöityä potilaskohtaista hoitoa.

Periaatteessa taudin ehkäisemiseen ja hoitoon riittäisi terveelliset elämäntavat ja kohtuullinen liikunta. Runsaasti ylipainoisilla ihmisillä tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu The New England Journal of Medicine -tiedelehdessä ja niistä kertoo The New York Times.

Lue seuraavaksi