1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sima

Kotitekoinen sima maistuu parhaimmalle

Yle Pohjois-Karjalan väki päätti vapun kunniaksi testata onko kaupan simoista kotitekoisen vastukseksi.

Kuva: Yle / Riikka Heikkilä

Kotitekoinen sima vei voiton, mutta kaupan sima kiilasi yllättäen kahden muun kotitekoisen ohi kakkoseksi. 

Testissä olivat mukana Kahvila Hyveen&Paheen sima, Fabriikin kotisima, Marlin kotisima, Helleforsin light-sima, Joensuun torilta hankittu sima sekä Kankkusen kotileipomon sima.

Kaiken kaikkiaan kuusi simaa, kolme kaupan hyllyltä ja kolme itsetehtyä. Raadissa olivat mukana Janne Ahjopalo, Milla Holm ja Sarah Laukkanen.

Kankkusen sima keräsi kiitosta

Raadin yksimielinen suosikki oli Kankkusen kotileipomon sima. Se sai kiitosta tuoksustaan.

Tämähän maistuu lapsuuden simalle.

Janne Ahjopalo

- Tämähän maistuu lapsuuden simalle, totesi Janne Ahjopalo yksi testaajista.

Siman väri oli hieman sameaa, mutta niinhän simassa kuuluu ollakin, pohtivat raatilaiset.

Kakkossijalle kohosi, hieman yllättäen Marlin kotisima. Testaajat arvioivat siman väriä kaljamaiseksi ja makua hieman siirappiseksi, jopa melassin makuiseksi. Maku oli hieman karkkimainen, mutta hyvä.

Kärkikolmikkoon ylsi Kahvila Hyveen&Paheen sima, jonka väriä luonnehdittiin omenamehumaiseksi. Makuun olisi kaivattu hieman raikkautta. Hiivan maku häiritsi testaajia.

Joensuun torilta hankitussa simassa maistui testaajien mielestä appelsiini ja sen vuoksi sima ei maistunut oikealta simalta. Tämä sima keräsi kiitosta kuplista sekä raikkaasta tuoksustaan. Torin sima rankattiin sijalle neljä.

Fabriikin kotisimasta ei tullut mieleen sima, sillä maku oli kolamainen. Tästä simasta syntyisi oivallinen mehujää, pohti yksi testaaja. Tuoksu oli olematon. Siman sijoitus oli viides.

Pahimmat väristykset tuotti Helleforsin light-sima. Sen maku ja haju oli kuin astianpesuaineessa. Värikin oli kaikkea muuta kuin simamainen, neste näytti lähinnä kuohuviinille.