Ilmapallon puhaltaminen on taitolaji

Vapun vietto pitää sisällään erilaisia perinteitä. Yksi näkyvimmistä vapun merkeistä on ilmapallot. Taikurin työkaluna ne saavat erilaisia muotoja, mutta niiden sisältä voi löytyä myös monenlaisia esineitä.

Vappuaattonakin pääsee vielä ostoksille. Kuva: YLE / Arja Lento

Vappuun kuuluvat oleellisena osana siman, munkkien ja serpentiinin lisäksi ilmapallot. Valmiita vapun ilmapalloja myydään esimerkiksi toreilla, mutta monessa lapsiperheessä niitä täytellään ihan omin puhallusvoimin. Tämä tarkoittaa, että vanhemmat yrittävät saada ilmaa palloihin päät punaisina. Onko ilmapallon puhaltaminen tekniikkalaji?

  • Ensin keuhkot täytyy täyttää ilmalla, ennen kuin alkaa puhaltamaan, kertoo taikuri Markku Anttila.

Pallo kannattaa puhaltaa täyteen yhdellä voimakkaalla puhalluksella. Monia palloja voi hieman venytellä, että ilma menee helpommin sisään.

  • Monesti aloitus on se vaikein asia siinä, Anttila kertoo.

Sulkemisessa Anttilan mukaan kannattaa unohtaa langat ja turvautua normaaleihin solmuihin. Eläinten luontiin ilmapalloista tarvitaan erikoisilmapalloja, jotka kestävät taivuttelua ja muokkausta.

Epäonnistuneet temput parhaita lasten mielestä

Anttilan ilmapallotemppuihin kuuluu niin neula ilmapallon läpi, kuin ilmapallosta ilmestyvä kyyhkynen. Taikurikeikoilla Anttilan työparina on kyyhkynen, joka on esiintynyt jo kymmenen vuoden ajan. Lapsista erityisen hauskaa on se, kun taikatemput eivät aina onnistukaan.

  • Taikuriesityksissä itselleni on temppuja, jotka menevät tahallaan pieleen. Se on lapsista älyttömän hauskaa. En tiedä, onko se vahingoniloa vai mitä, Anttila naurahtaa.

Vapun Anttila viettää töissä taikatemppuja tehden.

  • Kyllä se vappu on varmasti kysytyimpiä päiviä vuodesta. Silloin kaikki juhlii ja on karnevaalimeininki.