Talvivaara - pelastajasta pahikseksi

Talvivaaran nikkelikaivos otetaan avosylin vastaan Kainuun pelastajana. Sittemmin mädän kananmunan haju leviää, päästöt pilaavat järviä, uraanisuunnitelmat tulevat julki, työntekijä kuolee, samoin linnut. Vyyhti yhtiön ympärillä kiristyy päivä päivältä.

Kotimaa
Sakeutusallas Talvivaaran kaivosalueella.
Sakeutusallas Talvivaaran kaivosalueella.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Rahoitusalan lehti myönsi European Mining Deal of the Year -palkinnon Talvivaaralle vuonna 2007. Talvivaaran bioliuotusmenetelmän kehittäjä valitaan vuoden luonnontieteilijäksi. GeoFoorumi-lehti uutisoi Talvivaarasta ympäristöä säästävänä megahankkeena. Nikkelin louhinta alkaa Talvivaarassa vuonna 2008. Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä on ehdolla vuoden kainuulaiseksi, mutta jää niukasti toiseksi. Tekniikka&Talouden mukaan Talvivaara pelastaa Kainuun (siirryt toiseen palveluun). Vielä vuonna 2009 Kainuun Sanomissa hurrattiin Talvivaaraa (siirryt toiseen palveluun), ja kaivoksen avajaiset olivat suurta juhlaa. Onpa Talvivaaran kaivos saanut vuonna 2009 myös Etiikka-palkinnon.

Sotkamon Talvivaaran nikkelikaivoksen alku on näin ruusuinen. Sittemmin uutisointi on muuttunut.

Mädän kananmunan haju alkaa levitä

Jo kaivoksen avauskesänä vuonna 2009 kainuulaiset huolestuvat Talvivaaran ympäristövaikutuksista ja peräävät yhtiöltä lisää avoimuutta (siirryt toiseen palveluun).

Sitten alkaa haista pahalta. Kun kaivostoiminta on päässyt kunnolla käyntiin, kaivokselta vapautuvat rikkivedyt leviävät kainuulaisten neniin kymmenien kilometrien säteellä. Hajuhaitat uutisoidaan muun muassa Kainuun Sanomissa: Talvivaarasta leviää Kajaaniin mädän kananmunan lemu (siirryt toiseen palveluun) ja Yle Uutisissa: Talvivaaran kaivos haisee lupauksista huolimatta. Mädän kananmunan hajusta uutisoidaan edelleen, vuoden 2011 syksyllä matkailuyrittäjät alkavat olla huolissaan Talvivaaran hajuhaittojen takia.

Talvivaaran luvattiin tuovan satoja, ellei tuhansi työpaikkoja Kainuuseen ja lähiympäristöön. Lapin yliopiston tutkijoiden mukaan Talvivaara ei kuitenkaan täyttänyt kuin murto-osan omista ja Ruralia-Instituutin antamista lupauksista, jotka Talvivaaran kaivos kuitenkin kiisti.

Uraanisuunnitelmat tulevat julki

Talvivaaran uraaninlouhintasuunnitelmat julkaistiin pörssitiedotteella helmikuussa 2010. Alkuperäisissä ympäristövaikutusten arviointiselostuksissa uraani on mainittu vain U-kirjaimella, ympäristölupahakemuksessa ei ole mainintaa uraanista eikä edes U-kirjainta. Suomen Luonto -lehden toimittajan Juha Kauppisen mukaan useissa kansainvälisissä raporteissa kuitenkin mainitaan, että Talvivaarasta löytyy uraania. Talvivaaran uraani on siis ollut kansainvälisesti tiedossa jo 1980-luvulta lähtien. Talvivaaran uraani on mainittu myös esimerkiksi kotimaisessa tutkijoiden Materia-lehdessä vuonna 2006, ennen Talvivaaran ympäristölupaa, joka on päivätty 3/2007.

Kaivosta ei olisi avattu vieläkään, jos heti alussa olisi puhuttu uraanipitoisesta kaivoksesta.

Mauno Hyyryläinen (kesk.), Kainuun maakuntavaltuutettu

- Kaivosta ei olisi avattu vieläkään, jos heti alussa olisi puhuttu uraanipitoisesta kaivoksesta, arvioi maakuntavaltuutettu Mauno Hyyryläinen (kesk.) Kainuun Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) julkistuksen jälkimainingeissa.

Alkaa armoton keskustelu siitä pimitettiinkö uraanin louhinta vaiko eikö. Talvivaara kiistää uraanipimityksen (siirryt toiseen palveluun). Vielä keväällä 2012 elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) puolustaa uraaninlouhintaa ja sanoo, että se on hyväksi ympäristölle. Kemikaalien käyttö lisääntyy mikäli kaivosyhtiö saa luvan uraaninlouhintaan. Hallitus kuitenkin myöntää Talvivaaralle uraaniluvan. Ja Talvivaara on tietysti tyytyväinen. Luonnonsuojeliitto vaatii kumoamaan uraaniluvan.

Lehtomäki omistaa Talvivaaraa

Lisää vettä myllyyn tuo se, kun syyskuussa 2010 Helsingin Sanomat uutisoi ministeri Paulan Lehtomäen perheen Talvivaara-omistuksista (siirryt toiseen palveluun). Lehtomäki kiistää jyrkästi sisäpiiriepäilyt (siirryt toiseen palveluun), joiden perusteella hän olisi tiennyt uraaninlouhintasuunnitelmista, ja voinut saada taloudellista hyötyä. Talvivaaran toimitusjohtajan Pekka Perän mukaan on epätodennäköistä, että kukaan olisi voinut rikastua sillä tiedolla, että Talvivaara aikoo louhia myös uraania (siirryt toiseen palveluun). Finanssivalvonta selvitti asiaa, ja tuli siihen lopputulokseen, että Lehtomäellä ei ole sisäpiiritietoa Talvivaarasta (siirryt toiseen palveluun)omistuksistaan huolimatta.

Työntekijä kuolee rikkivetypilveen

Poliisi tutkii Talvivaaran kaivoksella sattunutta kuolemantapausta, jossa mieshenkilö menehtyy työmaalla (siirryt toiseen palveluun). Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kotiseutu Plus -lehti, jonka mukaan tapauksen nähneet työntekijät arvelevat, että menehtynyt henkilö on kävellyt rikkivetypilveen, joita kaivosalueella kerrotaan esiintyvän. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tekemässä työsuojelutarkastuksessa ilmenee, että Talvivaara tiesi korkeista rikkivetypitoisuuksista, mutta varotoimenpiteitä ei kuitenkaan oltu tehty. Silti Talvivaara vakuuttaa, että ottaa työturvallisuuden vakavasti. TUKES määrää Talvivaaran kaivoksen metallitehtaan suljettavaksi, kunnes toiminta on turvallista. Sulkemismääräys ajoittuu juuri tehtaan seisokkiin.

Järvivedet pilaantuvat

Talvivaaran lähivesistöjen korkeat suolapitoisuudet alkavat nousta otsikoihin vuonna 2011. Kainuun ELY-keskuksen mukaan ainakin neljä järveä on jo pahoin pilaantunut (siirryt toiseen palveluun). Järvivedet muuttuvat merivedeksi (siirryt toiseen palveluun). Seurakunnan mukaan lapset saavat iho-oireita Talvivaaran lähijärvestä (siirryt toiseen palveluun). Talvivaara kiistää. Suomen Luonnon haastattelema tutkija sanoo, että Talvivaaran sulfaattipitoisuudet voivat aiheuttaa kromosomimuutoksia soluissa (siirryt toiseen palveluun). Talvivaaran vaikutukset työntyvät syvälle Savon puolelle (siirryt toiseen palveluun). Talvivaaran mukaan suola laimenee parissa vuodessa.

Olemassaolo alkaa olla uhattuna

Talvivaaran nikkelikaivoksen ympäristöhaitat yllättivät ympäristöviranomaiset, myöntää ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.). Vuoden 2011 lokakuussa ministeri puhuu myös mahdollisesta toiminnan jäihin laittamisesta, jos päästöjä ei saada kuriin. Ministeri pitää Talvivaaraa huolestuttavana ja ympäristönsuojelua vetkuttelevana. Talvivaara on kainuulaisille kaksiteräinen miekka.

Alueen asukkaille on tietysti ikävää toimia koekaniineina.

Ville Niinistö, ympäristöministeri (vihr.)

- Alueen asukkaille on tietysti ikävää toimia koekaniineina, ministeri sanoo.

Pankkiiriliike FIM arvioi tammikuussa 2012, että Talvivaaran on pakko onnistua päästövähennyksissä, jotta sen olemassaolo ei vaarannu. Talvivaara avaa blogin parantaakseen yhtiön ja paikallisten asukkaiden välejä. Talvivaaraan suunnitellaan radioaktiivisen jätteen varastoa.

Mielenosoitukset lisääntyvät. Muun muassa Sotkamossa satapäinen mielenosoittajajoukko vaatii Talvivaaran kaivoksen sulkemista. Uraanista vaaditaan kansanäänestystä. Jo aiemmin Helsingissä on osoitettu mieltä Talvivaaraa vastaan. Myös kansanedustajat epäilevät onko Suomessa valmiutta käsitellä kaivosten ympäristölupia riittävän perusteellisesti. Talvivaaran tulos painuu tappiolle. Talvivaara joutuu selvittämään yli 50 epäselvää asiaa aluehallinnolle.

Europarlamentaarikot Satu Hassi (vihr.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.) tekevät Talvivaaran raja-arvorikkomuksista valituksen EU:n komissiolle. Hassi toivoo komission potkivan vauhtia viranomaisiin. Päästöt leviävät aina Nilisän järviin asti, ja arvostelu jatkuu kiivaana.

Talvivaaran on kuitenkin tarkoitus laajentaa toimintaansa ja moninkertaistaa nikkelituotantonsa. Laajennuksen ympäristövaikutuksista tehdään jopa 200 muistutusta. Kainuulaiset anatavat laajennussuunnitelmille karun vastaanoton. Talvivaarasta on tullut häpeäpilkku.

Talvivaara ei saisi enää lupia. Nyt tiedetään, että Talvivaara pilaa ympäristöä.

Kari Virranta, Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja

Talvivaaran kaivosalueelta löytyy kymmeniä kuolleita lintuja (siirryt toiseen palveluun). Talvivaarasta kerrotaan, että prosessiliuosaltaalle eksyvät linnut hätistetään käsiä taputtamalla ja huutaen.

Ympäristöministerin mukaan Talvivaara on hyvin lähellä hallintopakkoa (siirryt toiseen palveluun)eli esimerkiksi uhkasakkoa tai toiminnan keskeyttämistä, kunnes päästöt ovat määritellyllä tasolla. Ely-keskuksen mukaan Talvivaara ei olisi saanut kaivokselle lupia, jos todelliset päästöt olisi tiedetty (siirryt toiseen palveluun).