Talvivaaran lintujen alkuperä auki

Kainuun poliisi jatkaa Sotkamon Talvivaaran kaivokselta löytyneiden kuolleiden lintujen alkuperän selvittämistä. Rikoskomisario Seppo Nordströmin mukaan lintujen kuolinsyy paljastaa, kuolivatko linnut kaivoksella vai onko ne tuotu sinne muualta.

Kotimaa
Talvivaaran kaivoksen altaasta löytyneitä kuolleita lintuja.
Talvivaaran kaivoksen altaasta löytyneitä kuolleita lintuja.Tommi Taipale

Sotkamon Talvivaaran kaivokselta viime torstaina löytyneiden kymmenien kuolleiden lintujen ympärillä velloviin kysymyksiin saadaan vastaus todennäköisesti vasta viikkojen kuluttua. Kuolleet linnut löysi luvatta alueelle mennyt nelihenkinen seurue. Kaivosyhtiö on tehnyt Kainuun poliisille rikosilmoituksen julkisrauhan rikkomisesta. Rikoskomisario Seppo Nordström Kainuun poliisista sanoo suoraan, että tapaukseen saadaan lisävaloa vasta lintujen kuolinsyyn selvittyä.

- Kuolleet linnut toimitetaan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle. Vasta kuolinsyyn selvittyä voidaan sanoa, ovatko linnut kuolleet kaivosaltaassa vai ovatko ne tuotu sinne muualta.

Kaivosyhtiö Talvivaaran prosessiliuosallas on muutaman hehtaarin kokoinen. Altaassa on metallipitoista kaivostoiminnan sivutuotteena syntyvää liuosta, joka on vaarallista, jos sille altistuu. Kuolleiden lintujen on arvioitu olevan muuttolintuja, jotka olivat laskeutuneet altaaseen.

Lintujen kohtalo kummastuttaa lintuharrastajaa

Avoin vesistö houkuttelee lintuja yleensä levähdys- ja ruokailupaikkana. Lintuharrastaja Teppo Helo Kainuun Lintutieteellisestä Yhdistyksestä sanoo, että on vaikeaa arvioida, miksi linnut ovat laskeutuneet Talvivaaran kaivoksen prosessialtaaseen juuri nyt. Altaasta kun ei linnuille löydy syötävää.

- Niissä on niin kovia raskasmetalli- ja muita pitoisuuksia, ettei niissä yleensä kasva kasveja eikä mitään pieneläimiä ole linnuille syötäväksi. Yleensä linnut tekevätkin näille altaille hyvin nopeita vierailuja, kertoo Helo.

Helon mukaan lintujen on täytynyt viettää altaalla jostakin syystä aikaa.

- Prosessivedet eivät kuitenkaan ole niin myrkyllisiä, että pieni kosketus tappaisi. Linnut ovat varmaan jääneet levähtämään tai etsimään ruokaa ja saaneet myrkytyksen altaasta. Yleensä linnut poistuvat tällaisilta altailta nopeasti, jos siellä ei ole mitään syötävää, sanoo Helo.

Lintujen laskeutumista altaalle voidaan yleensä estää helpommin pienillä altailla. Helon mukaan altaalle voidaan tehdä tuulessa heiluvia pelättimiä tai paukuttimia. Altaan päälle voidaan myös pingottaa kireä verkko, joka on linnuille turvallinen. Sen sijaan suuria altailta on vaikeampi suojata.

- Talvivaaran prosessiallas on ainakin kuvien perusteella niin suuri, että sen alueelle toimivan pelottimen tai kattamisjärjestelmän tekeminen näyttää aika hankalalta ellei mahdottomalta. Isoilla kaivosaltailla ihmisten paikalla käynti on melkein ainoa tapa, millä lintujen laskeutuminen voidaan estää.