Hyppää sisältöön

Oiva Arvola ja Uuttu-Kalle tarinamestareiksi

Oiva Arvola ja Kalervo Uuttu ovat merkittävällä tavalla säilyttäneet ja kehittäneet perinteistä lappilaista kulttuuria ja tarinankerrontaperinnettä. Arvola ja Uuttu ovat Lapin Tarinamestareiden ensimmäiset kunniajäsenet.

Tarinamestarit Kalervo Uuttu eli Uuttu-Kalle (vas.) ja Oiva Arvola
Pitkän linjan tarinamestarit Kalervo Uuttu (vas.) ja Oiva Arvola.

Yhdistyksen puheenjohtajan Manu Frimanin mukaan molempien kunniajäsenyyden saaneiden tarinoissa elää lappilainen identiteetti perustanaan historiallliset tositapahtumat.

- Tarinat siirtyvät seuraaville sukupolville ja kasvattavat siten meidän omaa identiteettiä edelleen, Manu Friman toteaa.

Ikävä kyllä elämme semmosta aikakautta, että tarinoita syntyy vähän ja tilastoja paljon.

Uuttu-Kalle

Valtakunnan arvoinen perimätieto

Oiva Arvola perusti Kampsuherran valtakunnan Rovaniemen Nivankylään vuonna 1985. Hänen mielestään lappilainen kulttuuri ei tarvinnut etelän hyväksyntää, mutta oman itsenäisen valtakuntansa se ansaitsi.

-Olen vuosikymmeniä huolestuneena seurannut tämän maailmankuvan muuttumista ja tätä perinnekulttuurin katoamista, mikä täälläkin on tapahtunut hirveetä vauhtia. Omalla sarallani ja vaatimattomalla tavallani olen yrittänyt sitä pelastaa, Oiva Arvola sanoo.

Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu romaaneja, näytelmiä, novelleja, runoja ja saagoja.

"Kyllä mekki voihan tehä yhtä hyvää uupperaa"

Kolarilainen Kalervo Uuttu sisuuntui aikanaan Savonlinnan oopperajuhlilla ja tuumasi, että Lapin historiassa on komeita aineksia oopperaan. Syntyi Velho-trilogia, johon haalittiin laulajia ja talkooväkeä pitkin maakuntaa ja mukaan saatiin myös valtakunnankuuluja musiikkiammattilaisia Ilpo Saastamoisesta lähtien.

- Kun sitä alettiin suunnittelemaan, niin kyllä ne meitä pörröinä piti, Uuttu-Kalle muisteli myöhemmin.

Velho, Riekko ja Käärme -oopperat olivat menestyksiä, jotka noteerattiin maanlaajuisesti.

Velho-oopperoista alkanut yhteisöllisyyden tunne Kolarin seudulla on tuottanut sittemmin myös muun muassa musiikkinäytelmän "Pieni kansani laulu" , jossa Uuttu-Kallen kynänjälki kertoo pohjoisesta sitkeydestä.

Uuttu-Kalle on lumonnut vuosikymmeniä matkailijoita Kolarissa myös shamaanina.

.
.