1. yle.fi
  2. Uutiset

Bookcrossing vapauttaa kirjat kiertoon

Usein varsinkin romaanit luetaan vain kerran ja sen jälkeen ne unohtuvat hyllyyn pölyttymään. Mikset siis antaisi hyvän kiertää ja vapauttaisi kirjojasi muidenkin luettavaksi?

ilmiöt
Kirjoja hyllyssä
YLE / Miki Wallenius

Bookcrossing on kansainvälinen kirjojen vapautusliike, jonka ideana on kierrättää kirjoja lukijalta toiselle. Toimintaperiaate on yksinkertainen: kuka tahansa voi jättää kirjansa julkiselle paikalle, josta kuka tahansa kiinnostunut ohikulkija voi poimia sen luettavakseen.

Bookcrossingiiin liittyy myös nettisivusto, jonne rekisteröitymällä voi seurata vapautetun kirjan matkaa maailmalla.

-Kirja saa oman tunnuksensa ja sen kautta näkee myöhemminkin, missä oma kirja on kulkenut, bookcrossingia harrastava kirjastonhoitaja Jaana Elsilä kertoo.

Kulkevan kirjan voi löytää mistä vain

Eniten maailmalla liikkuu kaunokirjallisuutta, mutta myös tietokirjallisuutta, lasten kirjoja ja sarjakuvia kierrätetään ahkerasti.

-Itse olen löytänyt äänikirjojakin, Elsilä kertoo.

Mistä sitten tietää, että kahvilan pöydällä lojuva kirja ei ole unohtunut siihen vahingossa vaan se on tarkoitettu kiertoon? Elsilä vakuuttaa, että bookcrossing-kirjan tunnistaa kyllä:

-Siinä on merkki, jossa on kulkevan kirjan kuva. Kirjoihin on myös lisätty teksti, joka kertoo, että kirja on ilmainen ja sen voi ottaa.

Vaikka bookcrossing-toiminta on villiä ja vapaata ja kierrätykseen tarkoitettuja kirjoja voi löytyä mistä tahansa, on olemassa tiettyjä paikkoja, joista kirjoja voi löytää erityisen helposti.

-Esimerkiksi monissa kirjastoissa ja hotelleissa on bookcrossing-hyllyjä, Elsilä neuvoo.

Bookcrossaajan hylly ei tyhjene

Entäpä sitten, kun kaikki kodin kirjat on vapautettu ja kirjahylly ammottaa tyhjyyttään? Leimautuuko ahkera bookcrossaaja sivistymättömäksi?

Elsilä tietää, että pelko on turha: bookcrossaamalla ei yleensä pääse eroon kirjoista vaikka haluaisikin.

-Monille on käynyt päinvastoin. Jos lähtee bookcrossing-tapaamisiin, niin sieltä aina tarttuu uusia kirjoja mukaan ja saa vain lisää luettavaa.

Lue seuraavaksi