1. yle.fi
  2. Uutiset

Kasvava aallokko kuvaamaan Holkerin elämäntyötä

Kuvanveistäjä ja taiteilijaprofessori Pekka Jylhä on suunnitellut hautamuistomerkin elokuussa 2011 kuolleen valtioneuvos Harri Holkerin haudalle. Jylhän osalta työ on jo valmis: mallit siirtyvät vappuviikolla valimolle ja kiviveistämölle.

kulttuuri
Kuvanveistäjä Pekka Jylhä on osallistunut näyttelyn kokoamiseen. Taustalla Benjamin Orlowin työ "Kaikki Ideat".
YLE / Devy Nagalingam

Jylhä suunnitteli Holkerin muistomerkiksi useampia vaihtoehtoja, mutta lopullisen valinnan hän siirsi valtioneuvoksen omaisille. Huumorintajuinen taiteilija hahmotteli yhteen ehdotelmaan kuuluisaa kahvikuppiakin, mutta Hietaniemen hautausmaalla nähdään kuitenkin toisenlainen työ, joka koostuu kahdesta elementistä: vedestä ja valkoisesta laulujoutsenesta.

- Tärkein elementti teoksessa on vesi ja se jälki, jonka joutsen muodostaa vedenpintaan. Ajattelen, että Harri Holkerin elämäntyö näkyy vedenjälkenä. Olen kääntänyt ajatuksen tosin päin kuin oikeassa elämässä, jossa aallokko pienenee ja vesi tasaantuu linnun uidessa pois. Tässä teoksessa se kasvaa isommaksi ja isommaksi.

Pekka Jylhän suunnittelemalla muistomerkillä on leveyttä 1,6 metriä ja pituutta peräti 2,4 metriä. Korkeuttakin siihen tulee yli metri. Vettä kuvaava kivi on mustaa kiiltävää graniittia ja joutsen syntyy pronssista. Teoksessa näkyy myös Harri Holkerin signeeraus syntymä- ja kuolinvuosineen.

Hautamuistomerkeissä haastetta

Aikaisemmin Jylhä on suunnitellut muistomerkit harmonikkataiteilija Lasse Pihlajanmaan ja Pöyry Oyj:n perustajan, professori Jaakko Pöyryn haudoille. Taiteilijan mukaan hautamuistomerkit ovat ihan oma maailmansa myös tekijälleen.

Ajattelen, että Harri Holkerin elämäntyö näkyy vedenjälkenä

- On otettava huomioon ympäristö ja myös seurrakunta asettaa aika tarkat rajat siihen, minkä kokoinen teos voi olla, Myös materiaalit pitää hyväksyttää. Teen mielelläni modernimpia hautamuistomerkkejä, joiden pitää kuitenkin pysäyttää ja puhutella ihmisiä.

Holkerin hauta on Hietaniemessä presidentti Urho Kekkosen haudan lähellä. Muistomerkki valmistuu elokuussa 2012. Pekka Jylhän mielestä alue on myös yksi Helsingin hienoimpia puistoja.

- Siellä ympäristö on niin fantastinen, että mielelläni yritän onnistua teoksessa niin, että se toimisi siinä kokonaisuudessa.

Lue seuraavaksi