1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sima

Toimituksen sima keräsi kehuja - ainoastaan ääh-efekti puuttui

Raikasta ja tasapainoista, eikä siinä lillu klöhnejä! totesi Yle Kymenlaakson toimituksen väki. Hiilihapottomuuskin annettiin anteeksi.

Kuva: Yle / Maija Tuunila

Yle Kymenlaakson toimituksessa pantiin viime viikolla vappusima käymään. Keskiviikkona sima-ainekset laitettiin ämpäriin ja torstaina oli pullotuksen vuoro. Perjantaina pullot nostettiin viikonlopuksi jääkaappiin tekeytymään ja kylmenemään.

Vappuaattona toimituksessa elettiin jännittäviä hetkiä, kun oli maistelun vuoro. Aluksi mietimme, josko olisimme tarjonneet maistiaisia ohikulkijoille, mutta päätimme ottaa varman päälle. Koekaniiniksi joutui toimituksen väki. Ensimmäisenä simaa testasi Jaakko Mäntymaa, joka nappasi kupin ja työnsi sen nenänsä alle.

- Tuoksu ainakin on simainen, kivan sitrusmainen. Eikä täällä lillu niitä klöhnejä, joita joskus simassa näkee.

Varovaisen maistamisen jälkeen Jaakon ilme kirkastui.

- Tämähän maistuu ihan simalta! Ei ollenkaan hassumpaa. Ja paljon parempaa kuin kaupan sima! Tosin viimeinen tuomiohan tulee vasta sitten, kun selviää miten maha kestää...

Missä "äääääh"?

Seuraavana makua testasi Petri Niemi. Hän otti siemauksen varovaisesti, sillä hän tiesi, että tekijät olivat täysin simanteko-amatöörejä.

- Ihan hyväähän tämä on, Petri tokaisi hämmästyneenä.

- Tasapainoinen maku, perussimaa.

Petri jäi tosin kaipaamaan "ääh" -efektiä.

- Poikani sanoo limpparista, että se kutittaa ikeniä. Sitä tässä simassa ei ole.

Toimituksen siman hapottomuus johtuu siitä, että sekä ämpärin kansi että pullojen korkit pidettiin koko ajan löysällä mahdollisen räjähdysvaaran välttämiseksi. Ilmeisesti myös muovipulloilla on osasyynsä. Joku kertoi, että lasipulloista saa parhaat sihinät.

Aleksi Taponen odotti innolla siman maistamista.

- Tätä on tehty pitkään ja hartaasti, mielenkiintoista selvittää mitä on saatu aikaan, naureskeli Aleksi.

-Hmmm, tämähän on oikein hyvän makuista! Sopivasti makeutta ja hyvä annos kirpeyttä. Oikein hyvää!

Samaa mieltä oli neljäs koekaniini, Mari Pekkanen, vaikka suhtautuikin maisteluun ensin hieman epäluuloisesti ja nappasi kupin, jossa simaa oli vähiten.

- Kaupan simat maistuvat monesti teennäisiltä, mutta tämä on hyvää! Ja vaikka tästä hiilihapottomuuden takia puuttuu ähinä, niin kyllä tämä minulle kelpaa!